Доступність посилання

ТОП новини

Рішення Конституційного Суду набирає політичного забарвлення


Тетяна Ярмощук Київ, 8 квітня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Політичне замовлення чи торжество Права? Сьогодні парламентарі врегулювали ситуацію, яка склалася після того, як Конституційний Суд визнав постанову про регламент неконституційною. Проте це рішення викрило нові, часом несподівані звиви в українському політикумі.

Верховна Рада, скидається, вирішила як їй регламентувати власну роботу. Парламентарі ухвалили постанову про тимчасовий регламент і закон про організацію та порядок роботи Верховної Ради. За це у повному складі голосували Блок Юлії Тимошенко та Партія регіонів – і лише частина депутатів від НУНС.

Бютівці заявили, що вчорашнє рішення Конституційного Суду про невідповідність постанови про регламент Основному законові було політичним.

Андрій Шкіль в інтерв’ю Радіо Свобода доводить ситуацію до абсурду: «Конституційний Суд визнав, що парламенту в Україні не існує. Думаю, що наступним кроком потрібно ухвалити рішення про неконституційність Конституційного Суду, тому що він у своєму рішенні не керувався Конституцією України. Для чого це робити Конституційному Судові, якщо він керується зовсім іншими імперативами. Я знаю, кому це потрібно. Не скажу, хоча всі це прекрасно розуміють».

Представники ж Партії регіонів вважають, що нинішня ситуація, викликана рішенням Конституційного Суду, є підготовкою до референдуму щодо ухвалення нової редакції Конституції.

Регіонал Михайло Чечетов в інтерв’ю Радіо Свобода звертає увагу: «Проголосував БЮТ та Партія регіонів. А „Наша Україна – Народна самооборона“ практично не голосувала. Це робиться для того, щоб внести хаос у роботу парламенту, щоб паралізувати парламент, дискредитувати його в очах громадськості. Тобто, готується ґрунт для визнання парламенту недієздатним, неконструктивним, нездатним ухвалювати серйозні рішення. Так готується ґрунт для референдуму».

У НУНСі немає єдності

Думки ж «Нашої України – Народної самооборони» сьогодні розділилися. Низка нунсівців назвала рішення парламенту юридично безграмотним.

Така позиція, наприклад, Романа Зварича: «Такий закон, по-перше, підлягає президентському вето, він може, в свою чергу, надсилати до Верховної Ради свої пропозиції у порядку вето. А по-друге, міняти закон про регламент Верховної Ради можна лише в тому порядку, який визначений для будь-якого іншого закону: перше читання, друге читання, і знову ж таки, надсилання Президентові на підпис з ризиком, що знову ж таки може бути накладене вето».

На думку ж представника НУНСу Олеся Донія, який сьогодні голосував «за», нинішня ситуація була штучно інспірована політичними силами, які прагнуть переформатувати коаліцію.

«З усіх боків зараз іде наступ на парламент. Мені здається, що парламент має працювати за будь-якої погоди, і тому абсолютно нормально, що він сьогодні унормував ситуацію. Перерви великої у діяльності парламенту не відбулося, як це, на жаль, хотіли певні політичні сили, і це було інспіровано руками Конституційного Суду, який зараз фактично є засобом політичної боротьби. Це сили з двох боків: з одного боку це представники Партії регіонів, з іншого боку – це деякі люди з оточення Президента, які не дуже задоволені таким форматом коаліції, мріють про широку коаліцію і намагаються підштовхнути до неї Президента», – вважає Доній.

На думку ж оглядачів, рішення Конституційного Суду може дестабілізувати і без того складну ситуацію у Верховній Раді.
XS
SM
MD
LG