Доступність посилання

ТОП новини

Нафтові компанії зацікавились енергією землі


Галина Терещук Львів, 6 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У Львові представники країн Карпатського регіону, України, Чехії, Австрії, Польщі, Румунії обговорюють можливості використання альтернативних джерел енергії, які є в гірських районах. Це використання біомас, енергії землі, сонця, вітру. Наразі Україна цілковито залежить від імпорту природних енергоносіїв – газу та нафти, а альтернативна енергія майже не використовується.

Найкращим джерелом енергетики для будинків називають використання енергії землі
Енергія сонця, вітру і землі могла б суттєво зменшити використання газу і нафти. Тим часом у Львові є лише два приміщення, де використовується сонячна енергетика для підігріву води. А ще у Східниці працює вітроелектростанція. Однак експерти стверджують, що розвиток вітрової енергетики в області не перспективний, оскільки тут немає сильних вітрів.

Натомість найкращим джерелом енергетики для будинків називають використання енергії землі. Адже на глибині 7 метрів постійна температура становить плюс 8.

Однак обладнання надто дороге: теплова помпа, щоб опалити приміщення, коштує принаймні 10 тисяч євро. Якби все комплектувати в Україні, то собівартість могла б становити і 1 тисячу євро, але, за словами заступника начальника головного управління економіки обладміністрації Романа Кузича, на ринку працює монополіст.

«Ми зараз починаємо чути про те, що нафтові компанії вкладають гроші у використання земної енергії. Зі 125 мільярдів, витрачених на це, є велика частка грошей нафтових компаній. Але вони зробили монополію на нафту і тепер пробують зробити монополію на енергію землі. Але енергія землі безкоштовна. Тому роблять монополію через обладнання», – вважає обласний урядовець.

Будинок у Львові використовує енергії у 15 разів більше, аніж у Чехії чи Австрії

Науковці університету «Львівська політехніка» розробили пропозиції щодо утеплення старих будинків. Восени вони представлятимуть свій проект у Європі. Адже нині будинок у Львові втрачає енергії у 15 разів більше, ніж приміщення на Заході.

Якщо лише привести будинки до певних європейських норм, поміняти вікна, утеплити стіни, встановити опалювальну систему, то Львівщина споживатиме удвічі менше газу, аніж зараз – 1 мільярд кубометрів. А область якраз стільки палива видобуває.

Третій рік на Львівщині діє програма енергозбереження для населення. З обласного бюджету надали 20 мільйонів гривень на кредити через банки для людей. Переважно гроші позичають на встановлення пластикових вікон і економної опалювальної системи. Тисячі людей завдяки такій програмі змогли утеплити свої будинки та помешкання, а відтак економісти невдовзі сподіваються підрахувати економію палива.
XS
SM
MD
LG