Доступність посилання

ТОП новини

Політичні партії борються проти столичних забудовників і ведуть їх до Київради у своїх списках


Кирило Булкін Київ, 20 травня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Незаконні забудови й боротьба проти них – одна з найгарячіших тем нинішньої кампанії по виборах столичного мера та Київради. Киян хвилює, що перед вікнами багатьох із них одного дня замість скверу чи дитячого майданчика може несподівано вирости «висотка». Крім того, справжні кияни небайдужі до збереження історичної спадщини міста, що брутально руйнується новітніми забудовниками. Тож політичні блоки та кандидати в мери змагаються у тому, хто з них крутіший «антизабудовник».

У планах буває наівіть і таке...
Незаконне будівництво зупинене зусиллями мера Леоніда Черновецького! – проголошує реклама на моніторах вагонів метро, яку пасажири київської підземки змушені мимоволі споживати у небезпечних для психічного здоров’я дозах.

Слідом за тим Микола Катеринчук гордо запевняє, що в його блоці «немає забудовників». На зміну йому на моніторі з’являються люди, що вимахують прапорами «Громадянського активу Києва» і рухомий рядок повідомляє, що незаконні будівництва у столиці зупинили саме вони.

Попри те, що рекламні ролики та білборди рясніють легіонами борців проти забудов, активісти громадських організацій побоюються, що за нового складу Київради ситуація не покращиться: адже «зловісні» представники будівельного бізнесу є в списках, або причетні до фінансування більшості провідних політичних сил.

Недруги БЮТу ставлять на карб наявність у списках блоку директора компанії «Каштанове місто» Дениса Москаля, а також сина співвласника компанії «Житлобуд» Олега Куровського. Віталію Кличку пригадують грандіозні плани його нинішнього соратника Лева Парцхаладзе щодо зведення хмарочосів на лівому березі Дніпра. У списках НУНС – Микола Толмачов, гендиректор фірми ТММ, яку пов’язують із вирубанням скверів і знищенням дитмайданчиків... Перелік цим далеко не вичерпується. Нинішню київську владу звинувачують у створенні так званих студентських кооперативів, яким ця влада щедро роздавала землю. Звісно, під забудову.

Порятунок від забудов – у зміні правил ухвалення рішень

Фрагмент одного з проектів
За словами координатора ініціативної групи мешканців Микільської Слобідки Ігоря Гурчика, єдине, що може врятувати Київ від епідемії незаконних забудов, це зміна правил ухвалення рішень на муніципальному рівні.

«Потрібна більш відкрита система ухвалення рішень. Вона повинна бути підконтрольна громадськості Києва. Потрібно, щоб громадськість мала можливість попереднього контролю документації на забудови. Потім, треба змінити порядок громадських слухань, які теж зараз мають низький статус, і крім того, легко підробити результати цих слухань», – зазначив Ігор Гурчик.

Але наразі громадським активістам доводиться мати справу з конкретними політичними силами. Член ініціативної групи «Збережемо старий Київ» Інна Совсун свідома того, що більшість політиків виявляють увагу до вимог громадськості лише через необхідність «самопіару» перед виборами, але каже, що цю їхню потребу можна використати в інтересах киян. Так, коли на будівництві біля Аскольдової могили вона та її однодумці прив’язали себе до крану, тримаючи плакат «Ні висотці!», то це привернуло увагу деяких політиків.

«Була реакція з боку Турчинова, який першим зробив заяву, що в разі обрання його мером це будівництво буде зупинене. Потім, як завжди, приїхав [радник мера] Казбек Бектурсунов, розказав, що мер, звичайно, зупиняє всі незаконні будівництва і пообіцяв, що це будівництво теж буде зупинене», – розповіла Інна Совсун.

Водночас, коли активісти руху «Збережемо старий Київ» розробили й запропонували для підписання всім політичним силам меморандум щодо містобудівної політики, то основні виборчі блоки зустріли їхню ініціативу прохолодно. Так, уже згаданий радник мера Казбек Бектурсунов заявив, що блок Черновецького не підписуватиме жодних документів із «усілякими політиканами». Узагалі ж, за словами Інни Совсун, політики виявляють тим більше готовності підписувати будь-які зобов’язання, чим менші їхні шанси на проходження до Київради.
XS
SM
MD
LG