Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко їде в середу до Брюсселя


Київ – Лідер опозиційної партії Батьківщина Юлія Тимошенко відбуває до Брюсселя. Вона має намір взяти участь у саміті Європейської народної партії. Юлія Тимошенко отримала дозвіл на виїзд із України у відповідь на своє клопотання від слідчого Генеральної прокуратури, що веде кримінальну справу проти неї. Відтак, експерти припустили, що це може бути свідченням пом’якшення стилю чинної влади.

Кримінальна справа проти Юлії Тимошенко та арешти понад десяти колишніх чиновників із її уряду дали привід говорити про політичний тиск на опозицію з боку влади. Тенденції до звуження демократичних свобод в Україні, а також вибіркового застосування норм права помітили і в Європі. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода розповів британський депутат Європарламенту Чарльз Таннок.

«Щодо України, то її сприймають як країну, яка зробила великі кроки назад за нової влади. Говориться, що за нової адміністрації вона стала авторитарнішою, там звузилася свобода преси. З’явилися кримінальні звинувачення щодо опозиційного лідера Юлії Тимошенко. Таким є сприйняття країни – правильне чи не правильне, але таке воно є. Колись, п’ять років тому, говорилося про те, що Україні потрібно дати певний сигнал. Цього не було зроблено, і здається, що тепер Україна рухається в іншому напрямку», – каже євродепутат.

Тепер рівень тривожності серед громадян може знизитися – Копатько

Керівник соціологічної компанії Євген Копатько повідомив, що останні дослідження вказують на те, що збільшення негативних повідомлень підвищило відчуття тривоги серед населення. Відтак, припускає він, дозвіл на виїзд із України Юлії Тимошенко є реакцією влади на настрої громадян та спроба пом’якшити ситуацію в країні. Про це також свідчить вчорашня заява першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна про звільнення з-під варти екс-міністра охорони навколишнього середовища Георгія Філіпчука, урядовця Кабінету Тимошенко.

«Якщо все відбуватиметься у межах законодавства, то, я так розумію, мають бути наслідки для людей, що вжили санкції щодо політиків із попередньої влади. Адже якщо незаконні санкції скасовано, то ті, хто їх застосував, має відповісти. Ось у такому випадку населення відреагує позитивно. Саме в такому випадку рівень тривожності серед громадян щодо звуження демократичних свобод в Україні почне знижуватися», – каже Євген Копатько.

Це скоріше гра у пом’якшення режиму, ніж повернення до демократії – Фесенко

Дещо іншу думку має керівник центру політичних досліджень Володимир Фесенко. На його думку, влада радше вдає пом’якшення стилю керівництва, ніж насправді повертається до демократичних принципів.

«Це демонстрація гнучкішої політики до опозиції. А з іншого боку, дуже показова формула – підписка про невиїзд і для Тимошенко, і для Кучми. Тобто, певна рівність у правовому статусі. Тож, думаю, не стільки повернення до демократії, скільки просто демонстрація того, що немає вибіркового правосуддя, і що декого і відпускають, не лише арештовують», – зазначив Фесенко.

Юлія Тимошенко має намір відвідати не лише столицю Бельгії. У червні цього року лідерка «Батьківщини» планує взяти участь у міжнародному форумі «Найкращий досвід зміцнення демократії», що відбудеться у Литві.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG