Доступність посилання

ТОП новини

Переговори щодо українсько-російського газового конфлікту відбудуться у п’ятницю


Черговий раунд переговорів щодо українсько-російського газового конфлікту за участю ЄС відбудуться у п’ятницю у Берліні. Про це йдеться у повідомленні Євросоюзу. ЄС представлятиме єврокомісар з питань енергетики Ґюнтер Еттінґер.

За інформацією російського «Газпрому», станом на 7 червня борг України за спожитий газ становитиме 5,2 мільярда доларів і має бути погашений до 2 червня. Міністр енергетики Росії Олександр Новак заявив, що до 30 травня Київ має сплатити щонайменше 2 мільярди доларів боргу.

Учора Ґюнтер Еттінґер повідомив, що для вирішення газового конфлікту з Росією Євросоюз пропонує Україні заплатити половину її заборгованості за газ, визначеної Росією, та поки що відмовитися від претензій щодо привласнення російською стороною українського майна в окупованому Криму.

За словами ж міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Продана, Україна готова заплатити за російський газ лише після узгодження тимчасової ціни на рівні 268,5 доларів за тисячу кубів, яка діятиме до повного врегулювання конфлікту.

Наразі Росія встановила для України одну з найвищих цін на газ: майже 500 доларів за тисячу кубометрів. Дорожче газ купує лише Франція, яка платить 550 доларів за тисячу кубів.
XS
SM
MD
LG