Доступність посилання

ТОП новини

Шахтарі окупованої Макіївки обурені боргами із зарплат


Архівне фото. Шахтарі Макіївки. 2013 рік
Архівне фото. Шахтарі Макіївки. 2013 рік

Деякі працівники шахт не під запис припускають, що вугілля може продаватися «наліво»

Іванна Свиридова

На окупованій частині Донбасу працівники шахт, що входять до об’єднання «Макіїввугілля», вже понад рік скаржаться на відсутність своєчасних виплат зарплат. У кожного – різна заборгованість: деякі перед новим роком отримали відсотки від виплат за серпень, а деяким уже почали виплачувати гроші за вересень. Є і давніші борги: частина працівників шахти «Північна» не отримала гроші за згадані місяці ще позаминулого, 2014 року. Адміністрація об’єднання пояснює заборгованість складним становищем на підприємстві через бойові дії.

Працівниця шахти «Північна» Вікторія говорить, що серед робітників «Макіїввугілля» ходять різні версії того, чому виплати не доходять вчасно. Дехто впевнений, що це через лояльність адміністрації підприємства до української влади (на рівні чуток працівники шахт розповідають, нібито в адміністрації неодноразово висловлювалися на підтримку проукраїнської позиції). Інша версія – про відрахування податків: деякі кажуть, що «Макіїввугілля» сплачує їх угрупованню «ДНР», деякі – що в Київ. Є і ті, хто припускає, що податки від виробництва не доходять ні туди, ні туди.

«Це знущання над людьми, – каже співробітник однієї з шахт Олег. – Зарплати приходять відсотками на банківську картку, і ще якісь відсотки видають на руки. В обох випадках ми в програші. На картку за місяць набігає близько тисячі-півтори, а щоб зняти їх, треба комусь і від цього відсотки відняти».

«На шахті отримати гроші не реально. У нас багато працівників. Коли повідомляють, що гроші привезли, всі біжать туди. У черзі можна простояти цілий день і нічого не отримати все одно», – розповідає Олег.

Гірники на шахті у Макіївці. Грудень 2014 року
Гірники на шахті у Макіївці. Грудень 2014 року

Дратує співробітників об’єднання ще й те, що на сусідніх шахтах зарплати виплачують вчасно. Приміром, на шахті «Жданівська»: там, розповідають, не тільки стабілізували виплату авансів і зарплат, а й закрили всю заборгованість перед працівниками за період виробництва.

Грошей немає через війну – керівництво «Макіїввугілля»

Адміністрація «Макіїввугілля» на офіційному сайті не раз зверталася до людей з поясненнями тяжкого становища підприємства. Згідно з офіційними заявами, вугільна промисловість Донбасу переживає важкі часи через бойові дії.

Раніше генеральний директор «Макіїввугілля» Тарас Сидоренко на зустрічі з робітниками шахт заявив, що одною з головних причин відсутності зарплат є неможливість повноцінно продавати вугілля. Через зупинку роботи заводів, вугілля наразі в профіциті і продаж іде дуже повільно. Значну частину вугілля, за словами директора, відправляють на ТЕС як оплату за електроенергію.

Також в адміністрації наголосили, що частину грошей підприємству не виплатила українська влада з часів, коли податки перераховувалися їй. Сидоренко нагадав, що підприємство подало судові позови щодо цих грошей.

Працівники «Макіїввугілля», однак, нагадують про справи із зарплатою на сусідніх видобувних підприємствах.

(У травні 2015 року Міненерговугілля України звітувало про погашення заборгованості із зарплат перед шахтарями державних шахт за попередній рік. Водночас ще восени 2014 року уряд заявив про припинення бюджетних виплат на непідконтрольну Україні частину Донбасу. Позови «Макіїввугіля», розташованого на території, підконтрольній угрупованню «ДНР», в уряді наразі не коментували.)

Керівники угруповання «ДНР» неодноразово заявляли про намір активно допомагати шахтам.

«Буде надано максимальну підтримку «Макіїввугіллю» і всій вугільній галузі, – заявляв ще навесні минулого року ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко. – Коли ми усунемо корупційні складові у вугільній галузі, ми зможемо підняти зарплати».

За словами Захарченка, розвиток галузі є одним із пріоритетів «республіки». Однак співробітники кажуть: факт затримки з виплатами говорить сам за себе.

Вугілля добувають навіть без зарплат

Сумніви у робітників щодо відсутності фінансів на підприємстві викликає ще й той факт, що об’єднання лише минулого року кілька разів перевищувало план з видобутку вугілля. Перевиконання плану підтверджують як офіційні дані самого «Макіїввугілля», так і дані так званого «міністерства вугілля та енергетики» угруповання «ДНР».

Водночас, якщо за даними «міністерства», наприклад, у серпні минулого року об’єднання перевиконало план на 70%, то, за даними самого об’єднання, йдеться лише про 10-відсоткове перевиконання. (У цілому, однак, за 2015 рік «Макіїввугілля» звітує про виконання плану лише на 66,8%.)

Деякі співробітники не під запис припускають, що вугілля може продаватися «наліво», бо незважаючи на значні видобутки, в запасах об’єднання вугілля, за їхніми словами, не так багато, як могло б бути. Керівництво «Макіїввугілля» ці припущення ніяк не коментувало.

Через затримки із виплатою зарплат деякі співробітники звільнилися. Це здебільшого молоді люди. Однак цим шляхом можуть піти не всі. Ті, хто обурюється затримкою зарплати, але продовжує роботу, пояснює свої дії тим, що більше у Макіївці таким спеціалістам ніде працювати.

Державне підприємство «Макіїввугілля» – найбільше в Україні об’єднання в секторі вугільної галузі з видобутку коксівного та енергетичного вугілля під землею. У 2016 році підприємство відзначить свій 80-річний ювілей. В об’єднання входять 8 шахт, більше ніж десяток допоміжних інституцій, а також 5 закладів лікування та відпочинку. Працюють на підприємстві близько 15 тисяч робітників, із яких близько 10 тисяч – на підземних роботах.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG