Доступність посилання

ТОП новини

У США називають сміховинними твердження Росії про присутність американських військ на Донбасі


Міністерство оборони США спростувало твердження Москви, ніби на сході України перебувають американські військовослужбовці.

Такі твердження є сміховинними намаганнями зсунути фокус уваги з воєнного залучення самої Росії в цьому регіоні України, заявила речниця Пентагону Ейлін Лейнз.

Вона нагадала, що саме Росія продовжує постачати озброєння сепаратистам на сході України, навчати їх і надавати їм підтримку в управлінні військами, тим самим кричуще порушуючи зобов’язання Москви за мінськими домовленостями і суверенітет України.

Раніше в четвер, 23 квітня, Міністерство закордонних справ Росії повідомляло, що Сергій Лавров висловлював занепокоєння інформацією про нібито появу в лавах українських військ на Донбасі персоналу американської військової компанії «Академі». За повідомленням, про це він говорив державному секретареві США Джонові Керрі в телефонній розмові. Звідки взялася така інформація, в повідомленні не сказано. При цьому Лавров заявляв, що нібито перебування представників цієї компанії на Донбасі, а також перебування на Яворівському полігоні на Львівщині американських військових для спільних навчань становлять, на його думку, «порушення Україною мінських домовленостей».

А Міністерство оборони Росії в четвер, 23 квітня, стверджувало, ніби американські військові навчають українських національних гвардійців «штурмовим діям у міських умовах» не на Яворівському полігоні на Львівщині, а начебто «безпосередньо в зоні бойових дій – біля Маріуполя, Сіверськодонецька, Артемівська і Волновахи». Ніяких підтверджень цієї заяви речник Міноборони Росії не навів.

Росія, незважаючи на численні докази, які наводили в Україні й на Заході, продовжує твердити, ніби не причетна до дій сепаратистів у частині сходу України й ніби її військ на Донбасі немає, хіба тільки «добровольці». Про наявність на Донбасі значних кількостей озброєнь із Росії Москва «нічого не знає».

Москва також постійно твердить про порушення Україною мінських домовленостей, у той час як світі констатують, що ці домовленості постійно порушує саме Росія і підтримувані нею сепаратисти, тоді як Київ виконав і далі виконує значну частину їх.

Днями на Яворівському полігоні на Львівщині почалися навчання, в перебігу яких інструктори-десантники Збройних сил США навчають бійців Національної гвардії. Пізніше до них мають приєднатися також військові інструктори з Великої Британії й Канади.

XS
SM
MD
LG