Доступність посилання

ТОП новини

Житлом біля ядерного реактора у Києві зацікавився уряд


Кабінет міністрів України перевіряє законність будівництва біля дослідного ядерного реактора в Києві. Йдеться про житловий комплекс «Панорамне містечко», який зводять у 300-метровій санітарно-захисній зоні реактора Інституту ядерних досліджень Національної академії наук України. Житлове будівництво на цій території заборонене законом, адже це небезпечно через ризик радіаційного зараження.

26 травня уряд доручив міській владі та Державній архітектурно-будівельній інспекції України перевірити забудову на Ракетній, 24 у Києві. Цимзаймається спеціальна міжвідомча комісія на чолі з Департаментом містобудування Київської міської адміністрації. Окрім них, до робочої групи увійшли представники Інституту ядерних досліджень, Державної інспекції з ядерного регулювання, Державної санітарно-епідеміологічної служби та Держслужби з надзвичайних ситуацій. Про це повідомляють журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та Першого суспільного телеканалу.

За результатами роботи комісії комплекс на Ракетній може стати перестати бути житловим.


«За законом, жити там постійно не можна. І та секція, яка залізла в санітарно-захисну зону, її треба перевести у іншу категорію призначення. Наприклад, під громадську забудову, де люди буде тільки тимчасово перебувати. Навіть гуртожиток там не можна влаштовувати», – пояснює Головний архітектор Києва Сергій Целовальник.

Про свою готовність спільно з міською владою вирішувати проблему Ракетної, 24, заявили і самі забудовники. Відповідний лист вони надіслали до міської адміністрації.


Ситуацію ускладнює те, що перша черга житлового комплексу вже добудована, забудовники вже вручили ключі від квартир їхнім власникам.

Орендар цієї землі та замовник будівництва ЖК «Панорамне містечко» – компанія «Техенерго». Від початку будівництва нею володів фонд «ВІК» – народного депутата України, заступника голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Ігоря Кононенка та його сина Віталія Кононенка. Після розслідування «Схем», яке вийшло 26 березня, компанію переписали на ТОВ «СБ ЛТД» – підрядника цього будівництва. Ця компанія заснована двома офшорними компаніями, на які й оформлені всі фірми відомого у столиці забудовника Анатолія Войцеховського. Цей бізнесмен має багато недобудов у столиці.

Будівництво на Ракетній, 24 з квітня також розслідує Генеральна прокуратура.

XS
SM
MD
LG