Доступність посилання

ТОП новини

«Засекречені» свідки на суді Сенцова-Кольченка переповідали відомості зі ЗМІ


Олег Сенцов (П) і Олександр Кольченко у суді
Олег Сенцов (П) і Олександр Кольченко у суді

У Росії на суді у справі українського режисера Олега Сенцова та активіста Олександра Кольченка, яких звинувачують в організації терактів у Криму, в понеділок завершили допит «засекречених» свідків, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

На засіданні адвокат Сенцова Дмитро Дінзе заявив про обвинувальний характер суду, оскільки захисту не дають можливості спростовувати показання свідків.

У свою чергу, адвокат Кольченка Світлана Сидоркіна зажадала розсекретити свідка Смирницьку. Суддя зажадав у відповідь надати докази її безпеки та відмовив у клопотанні.

Як випливає зі свідчень «засекречених свідків», про плани «Правого сектора» вони дізнавались із центральних каналів російського телебачення та інтернету.

Свідок Кирилов, відповідаючи на запитання, що йому відомо про «Правий сектор», зазначив, що «планували теракти, яким запобігли спецслужби Російської Федерації». При цьому він послався на ЗМІ, які розповідали про підготовку таких терактів.

Свідок Смирницька не відповіла на запитання адвоката Дінзе про те, як вона трактує події в Криму, пославшись на те, що це «особисте». За словами Смирницької, Сенцов трактував події як захоплення Криму. «Він приїхав, коли почалась революція», – сказала вона. На уточнююче запитання адвоката Дінзе про те, чи була революція, Смирницька зазначила, що це була «русская весна».

Судове засідання у Північно-Кавказькому окружному військовому суді у справі Сенцова і Кольченка продовжиться у вівторок.

Олега Сенцова і Олександра Кольченка заарештували в травні 2014 року. ФСБ оголосила, що вони є членами забороненої в Росії української організації «Правий сектор». За версією слідства, вони планували вчинення диверсійно-терористичних актів у низці кримських міст, а в подальшому – знищення низки об'єктів життєдіяльності, залізничних мостів, ліній електропередач. Кольченку загрожує мінімум 10 років, а Сенцову – 20. Обидва провину заперечують із дня їхнього затримання.

Низка російських і зарубіжних діячів мистецтва і правозахисників не раз висловлювались на захист і підтримку Олега Сенцова і вважають звинувачення, висунуті проти нього, надуманими і політично мотивованими. На підтримку Кольченка проводять акції в усьому світі.

XS
SM
MD
LG