Доступність посилання

ТОП новини

«Суд окупантів не може бути справедливим»: чеські і словацькі інтелектуали знову закликали звільнити Сенцова


Олег Сенцов на суді в Росії в день винесення вироку, 25 серпня 2015 року
Олег Сенцов на суді в Росії в день винесення вироку, 25 серпня 2015 року

Чеські і словацькі письменники, вчені, актори, журналісти оприлюднили відкритого листа до лідерів європейських держав, Міжнародного суду, Європейської академії кіно, посольств Росії у Братиславі й Празі з вимогою до Москви скасувати вирок російського суду у справі українського режисера Олега Сенцова, а також Олександра Кольченка, Геннадія Афанасьєва та Олексія Чірнія.

Олег Сенцов був засуджений у Росії «на основі сфальсифікованих свідчень, отриманих під тиском тиранії й катувань, про злочини, яких Олег Сенцов не вчинив», наголошується у листі.

На думку авторів листа, вчинена над українським режисером розправа «не має нічого спільного зі справедливим судом», а тому вони готові організовувати громадські зустрічі й допомагати «несправедливо засудженим і переслідуваним жертвам путінського чи будь-якого іншого режиму».

«Вимагаємо свободу для несправедливо засуджених! Вимагаємо скасувати вирок у повному обсязі», – наголошується у листі чеських і словацьких інтелектуалів.

Під відкритим листом, який був складений 30 серпня цього року, за час до його нинішнього оприлюднення вже поставили свої підписи близько 45 відомих у Словаччині й Чехії осіб, лист залишається відкритим до підписання.

25 серпня суд у Росії засудив українського режисера Олега Сенцова до 20 років позбавлення волі в колонії суворого режиму, активіста Олександра Кольченка – до 10 років позбавлення волі. Їх засудили за звинуваченням в організації терактів у Криму. Раніше в цій же справі в Росії засудили ще двох громадян України, Геннадія Афанасьєва та Олексія Чірнія. Сенцов і Кольченко звинувачення відкидають, називаючи справу політичною. Ці вироки вже широко засудили у світі; Москва заявила у відповідь, що така різка реакція на порушення Росією норм правосуддя «має політизований характер».

XS
SM
MD
LG