Доступність посилання

ТОП новини

Обама: майбутнє Куби визначатимуть самі кубинці


Барак Обама (Л) і Рауль Кастро
Барак Обама (Л) і Рауль Кастро

Попри розбіжності у підходах до проблем демократії і дотримання прав людини, США і Куба зацікавлені у розширенні співпраці. Про це 21 березня заявили президент США Барак Обама і голова Державної ради Куби Рауль Кастро на спільній прес-конференції у Гавані після переговорів між лідерами двох країн.

Президент США прибув напередодні на Кубу з візитом, який вже називають «історичним» – це перші відвідини американським лідером Куби після встановлення у цій країні влади Комуністичної партії.

У своєму виступі Обама наголосив, що відносини між країнами «не можуть змінитися за одну ніч». У той же час він зазначив, що США готові розвивати з Гаваною ділові зв’язки. Зокрема, цього року відновляться прямі рейси американських авіакомпаній на Кубу.

Президент США заявив, що майбутнє Куби мають визначати самі кубинці. При цьому він зазначив, що права людини, зокрема свободи слова та зібрань, є «універсальними цінностями». (За повідомленнями, напередодні візиту Обами десятки кубинських дисидентів були заарештовані).

Рауль Кастро у своєму виступі також говорив про перспективу розширення торговельних відносин між країнами. Він закликав Конгрес США зняти запроваджене понад півстоліття тому торговельне ембарго, а також повернути під контроль Гавани американську військово-морську базу у Гуантанамо.

Відносини США і Куби погіршилися після Кубинської революції, унаслідок якої у середині минулого століття до влади на цій острівній державі прийшов соціалістичний режим. У 1960 році США, що є найбільшим сусідом Куби, запровадили проти неї торговельне ембарго, у 1961 році – розірвали дипломатичні відносини.

У липні 2015 року країни відновили дипломатичні відносини, а 14 серпня цього ж року держсекретар США Джон Керрі прибув у Гавану, щоб підняти прапор США над американським посольством.

XS
SM
MD
LG