Доступність посилання

ТОП новини

Чехи вибачаються за свого президента і підтримують Надію Савченко


Чеський громадський активіст Томаш Пешинський склав петицію на підтримку ув’язненої в Росії українки Надії Савченко. Під текстом уже поставили свої підписи понад півтисячі людей, акція триває.

«Дорога Україно, мила Надю, вибачте нас за Мілоша Земана» – цими словами розпочинається петиція.

Обурення автора викликали слова чеського лідера щодо можливого обміну Надії Савченко на двох російських громадян. Мілош Земан, як повідомляють чеські ЗМІ, заявив, що «вбивство двох людей є більш серйозним злочином, ніж нелегальна торгівля, якою б гидкою вона не була».

На думку автора петиції, ця позиція чеського президента є «грубою і огидною». «Ми знаємо, що росіяни не мали права вас викрасти й так само не мали права вас судити», – йдеться в тексті.

Автор петиції вважає, що Мілош Земан, на жаль, «все більше занурюється до морального болота співробітництва з режимом президента Росії Володимира Путіна. Робить він це «все більш відкрито, заяложено, самовпевнено», мовиться далі в петиції.

Томаш Пешинський закінчує своє звернення словами «Слава Україні, вітаю Вас, Надю, по-українському і додаю до цього слова Гавела «Нехай кохання і правда переможуть брехню і ненависть».

Голова найбільшої опозиційної партії TOP09 Мірослав Калоусек також висловив думку, що чеський президент «є вірним пропагандистом Кремля».

22 березня суд у Росії засудив Савченко до 22 років ув’язнення за звинуваченням у вбивстві російських журналістів, замаху на вбивство і незаконному перетині кордону. Раніше Савченко заявляла, що не подаватиме скарги на вирок, оскільки не визнає суду і самого вердикту.

XS
SM
MD
LG