Доступність посилання

ТОП новини

СБУ заявила про оголошення підозри гендиректору найбільшого виробника російських «Калібрів»


 Наразі вирішується питання щодо оголошення підозрюваного у міжнародний розшук.
Наразі вирішується питання щодо оголошення підозрюваного у міжнародний розшук.

Служба безпеки України заявляє про повідомлення підозри гендиректору російської компанії «Дослідне конструкторське бюро «Новатор», найбільшого виробника російських «Калібрів» Фаріду Абдрахманову. Про це повідомляє у телеграмі пресслужба відомства.

За даними слідства, Абдрахманов брав безпосередню участь у підготовці та здійсненні повномасштабного вторгнення РФ на територію України.

«Для цього він організував серійне виробництво та безперебійні поставки ракетного озброєння для окупаційних угруповань країни-агресора. У подальшому рашисти масово використовували «Калібри» для повітряних ударів по Україні», – йдеться у повідомленні.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили Абдрахманову про підозру за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України (планування, підготовка, розв’язування та ведення агресивної війни, вчинене за попередньою змовою групою осіб).

В Офісі генпрокурора, за процесуального керівництва якого проводилось розслідування, додають, що наразі вирішується питання щодо оголошення підозрюваного у міжнародний розшук.

У Росії на оголошення підозри Абдрахманову наразі не реагували.

Читайте також: В ISW проаналізували заяви Шойгу про намір посилити удари по Україні

Наприкінці січня російські ЗМІ повідомляли, що план виробництва крилатих ракет морського базування «Калібр» на 2024 рік вже виконано на 17%, а у 2023 році, за словами Фаріда Абдрахманова, план виробництва було виконано у повному обсязі – цього досягнули за рахунок розширення виробничих потужностей підприємства та переходу на цілодобовий тризмінний режим складання комплектуючих на всіх заводах «Новатора».

Російські військові регулярно з різних видів озброєння, зокрема ракетами «Калібр», атакують українські регіони. Президент України Володимир Зеленський 18 квітня повідомляв, що лише з початку цього року Росія атакувала Україну майже 1200 ракетами, зокрема й аеробалістичними, а також понад 1500 «шахедами».

Москва, попри докази і свідчення, з початку повномасштабного вторгнення заперечує обстріли цивільних в Україні

Форум

XS
SM
MD
LG