Доступність посилання

ТОП новини
Українська снайперка під Бахмутом на Донеччині, 2023 рік
Українська снайперка під Бахмутом на Донеччині, 2023 рік

Live Війна Росії проти України. Відсіч. Усі новини на цей час

Від 24 лютого 2022 року триває масштабна агресія Росії проти України. Російська армія, не досягнувши на початку вторгнення заявлених Кремлем цілей, веде головні бойові дії на Донбасі та півдні України, а також щоденно обстрілює цивільне населення

Російська Федерація вже третій рік веде масштабну війну проти України (агресія Росії триває із 2014 року) із застосуванням усіх видів озброєння. Маючи величезну перевагу в повітрі, на морі й у живій силі, Росія змогла окупувати 20% території України.

Із весни 2021 року Росія нарощувала війська біля українського кордону і на території Білорусі. Ударне угруповання сягнуло щонайменше 150 тисяч.

Розвідки США і Британії попереджали, що президент Росії Володимир Путін готує масштабне вторгнення, щоб усунути законно обрану в Україні владу.

24 лютого 2022 року російська армія танковими та механізованими колонами розпочала вторгнення в Україну по всій довжині спільного кордону, з території Білорусі й окупованого Криму.

Одночасну ракетні та авіаційні удари були завдані по понад 40-ка об'єктах військової інфраструктури майже в усіх регіонах України.

Президент Росії Путін назвав це «спеціальною воєнною операцією» (СВО) з метою «демілітаризації і денацифікації України».

З перших годин вторгнення Сили оборони України: ЗСУ, Територіальна оборона, Нацгвардія, поліція, а також добровольці, почали чинити запеклий опір.

Президент України Володимир Зеленський заявив: «українці на своїй землі і нікому її не віддадуть». Він оголосив воєнний стан і загальну мобілізацію.

Країни Заходу засудили неспровоковану агресію Росії і заявили про підтримку України.

Україну покинули мільйони біженців, переважно жінки і діти.

Протягом весни і літа 2022 року ЗСУ витіснили російських окупантів із Київщини, Чернігівщини, Сумщини, частини Харківщини.

Тогочасний головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний назвав головні потреби України в зброї, що б дозволило дати належну відсіч Росії і припинити війну. Це танки, літаки і далекобійна артилерія.

Західні союзники обрали іншу стратегію. Україні давали стільки зброї, щоб вона могла оборонятися, але не дали того, з чим можна було наступати.

Це призвело до того, що навесні і влітку 2023-го року Сили оборони України не змогли здійснити очікуваний контрнаступ. Війна перейшла у позиційну фазу.

На початку третього року війни тривають запеклі бої на Донбасі та півдні України. Російська армія досягає великими жертвами незначних територіальних здобутків.

Україна теж понесла тяжкі втрати. Влада заявляє про необхідність посилення мобілізації.

Від першого дня вторгнення Росія убиває цивільне населення України, бомбардує, атакує ракетами та дронами, обстрілює із артилерії житлові квартали міст, знищує цивільну інфраструктуру, лікарні, школи, історичні пам'ятки та храми.

Україна подала позов проти Росії в Гаагу. 16 березня 2022 року Міжнародний суд ООН ухвалив проміжне рішення – наказав Росії припинити бойові дії в Україні. Кремль не відреагував.

Окреме провадження щодо воєнних злочинів Росії в Україні веде в Гаазі Міжнародний кримінальний суд.

17 березня 2023 року судді Міжнародного кримінального суду видали ордер на арешт президента Росії Путіна

В ході масштабної агресії проти України Росія змогла заручитися підтримкою Ірану та Північної Кореї, і опосередковано – Китаю.

Росія розгорнула масовану інформаційну війну в країнах Заходу, намагаючись дестабілізувати демократичні країни і примусити їх відмовитися від підтримки України.

Міноборони спростило процедуру отримання офіцерського звання для мобілізованих медиків

Міністерство оборони України запроваджує спрощену форму навчання і процедуру отримання офіцерського звання для мобілізованих медиків, йдеться в повідомленні пресслужби у телеграмі.

У відомстві кажуть, що відтепер отримати звання молодшого лейтенанта і повернутися служити на більш відповідну посаду можна лише за 40 днів. За цей час мобілізований медик пройде курси онлайн і 18 днів практичних занять у стінах Військово-медичної академії ЗСУ.

«Після завершення освітнього процесу мобілізовані медичні працівники не лише отримають офіцерське звання, а й можливість повернутися у підрозділ, щоб працювати на більш відповідній для себе посаді», – пояснила заступниця міністра оборони України Наталія Калмикова.

За її словами, нова форма навчання запроваджена за розпорядженням командувача Медичних сил ЗСУ. Вона необхідна для медпрацівників, які не закінчували військову кафедру і не мають офіцерського звання, але служать в армії на різних непрофільних позиціях.

У грудні минулого року президент України Володимир Зеленський заявив, що українські військові на засіданні Ставки Верховного головнокомандувача повідомили про потребу мобілізувати до лав ЗСУ 450–500 тисяч людей.

7 лютого Верховна Рада схвалила у першому читанні урядовий законопроєкт про мобілізацію №10449.

В Україні від 24 лютого 2022 року, дня повномасштабного вторгнення Росії, запроваджено воєнний стан. Тоді ж оголосили загальну мобілізацію. Відтоді Верховна Рада регулярно продовжує строки дії воєнного стану і мобілізації.

З окупованих Росією територій повернули ще три родини з дітьми – омбудсмен

На підконтрольну Україні територію з окупованих Росією частин Запорізької та Донецької областей виїхали ще три сім’ї з дітьми, повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

За його словами, одна із сімей проживала в Енергодарі.

«Це працівники нині захопленої Запорізької АЕС, у яких – трирічна дитина. Відмовившись від співпраці з російською псевдовладою, вони пережили обшуки, погрози, залякування, примус, фізичне насильство, затримання та допити», – каже Лубінець.

Інша родина, за даними омбудсмена, мама з восьмирічним сином – переховувалися в дідуся та бабусі. Хлопчик навчався онлайн в українській школі. Одного разу до їхнього будинку з обшуком прийшли російські військові, розповів Лубінець.

«На щастя, у кімнату, де школяр займався і мав розкладені книжки українською мовою, росіяни не зайшли. Нині дитина в Україні і зможе здобувати освіту рідною мовою, не ховаючись», – зауважив омбудсмен.

Також на підконтрольну Україні територію повернули дев’ятирічного хлопця з окупованої Донеччини, він навчався онлайн в українській школі, каже Лубінець.

«Матері нав’язливо пропонували відправити дитину «на відпочинок» у Татарстан. Жінка постійно писала відмови, адже знала про випадки, коли з подібних «відпочинків» діти не поверталися», – розповів омбудсмен.

«Нині наш Офіс із партнерами та іншими державними структурами опікуватиметься, щоб діти та їх сім’ї отримали необхідну допомогу та підтримку», – зазначив Лубінець.

За його даними, «правоохоронні органи вже поспілкувалися з родинами, щоб встановити, які злочини вчиняли російські загарбники».

За офіційними даними української влади, з 24 лютого 2022 року з України до Росії депортували близько 20 тисяч дітей. Це лише ті випадки, які вдалося зафіксувати офіційно.

Українські правозахисники наполягають, що дітей, силоміць переміщених із України, «сотні тисяч». Колишній Уповноважений президента України з прав дитини Микола Кулеба в лютому заявив, що ця цифра відповідає дійсності тільки стосовно ідентифікованих Україною дітей.

Повернути в Україну, за даними влади на січень 2024 року, поки що вдалося близько 500 дітей.

Сирський заявив про пошук «асиметричних рішень» для отримання якісної переваги над військами РФ

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив про пошук «асиметричних рішень» для отримання якісної переваги над військами РФ, які переважають кількісно.

«Шукаємо асиметричні рішення, щоб отримати якісну перевагу над кількісно переважаючим противником. Підходимо комплексно до планування наших потреб, насамперед враховуючи актуальний досвід з поля бою. Але найважливішим завданням, яке повинні виконувати технології та інновації – збереження життя наших військових», – написав він у телеграмі.

За його словами, Збройні сили України повинні бути забезпечені найефективнішим та найновішим озброєнням. Окремо він акцентував увагу на підготовці фахівців з радіоелектронної боротьби, безпілотних систем, автоматизованих систем управління тощо.

Сирський зауважує, що технології і технологічність є запорукою переваги України над противником.

«Чільне місце тут посідають безпілотні системи. Тому, розвиток застосування безпілотних систем – це мій пріоритет. Разом з ним ми працюємо над пришвидшенням впровадження технологічних інноваційних рішень й забезпечення інституційної стійкості та адаптивності визначених органів військового управління сил оборони», – наголосив головнокомандувач ЗСУ.

Раніше Олександр Сирський після візиту на позиції ЗСУ на Запорізькому напрямку написав, що «ударні безпілотні системи поступово стають основною ударною зброєю сухопутних підрозділів у загальновійськовому бою». За його словами, протистояння дронів та РЕБ вийшло на перший план і тільки той, хто перший зможе добитися відриву в цьому змаганні, матиме шанс на перемогу.

Кабінет міністрів 18 березня ухвалив рішення про виділення додаткових 5 мільярдів гривень на закупівлю дронів для Збройних сил України.

Україна намагається наростити власне виробництво озброєння, аби зменшити залежність від поставок західних партнерів. На початку лютого уряд України ухвалив три постанови щодо роботи оборонно-промислового комплексу, які стосуються закупівель, виробництва боєприпасів та ціноутворення на виробництво дронів.

Ситуація у Великописарівській громаді, що на Сумщині (фотогалерея)

За даними української влади, російські війська найчастіше використовують КАБи, артилерію та установки «Град». Над українським прикордонням також неодноразово помічали російські БПЛА «Ланцет», зокрема, під час евакуації місцевих жителів. Лише за останні три дні Великописарівську громаду, як повідомила її голова Людмила Бірюкова, обстріляли КАБами понад 50 разів. У селищі Велика Писарівка, як побачили журналісти, пошкоджені всі адміністративні будівлі. Евакуацію проводять щодня силами місцевої влади та поліції. Наразі у селищі відсутні водопостачання, світло, газ та стабільний зв'язок.
Місцева влада інформує, що з 13 по 17 березня із Великописарівської громади евакуювали 256 осіб, зокрема 26 дітей; 18 березня з Великої Писарівки – ще 24 людини, що на власні очі бачили журналісти. Але влада наполягає на повній евакуації місцевих жителів. Критична ситуація, каже, склалася і в інших громадах Сумської області, таких, як Білопільська, Попівська, Юнаківська тощо.

Фото: Ніколєтта Стоянова

Текст: Єлизавета Ковтун

Donbas Frontliner

«Санкції проти Росії не працюють» – сенатор США Ліндсі Ґрем

У понеділок, 18 березня, з візитом до Києва прибув сенатор США Ліндсі Ґрем. Політик належить до республіканців, а також підтримує експрезидента Дональда Трампа.

Він вважає, що останні два роки показали, що «накладені на Росію санкції не працюють належним чином через те, що у Росії більш стійка економіка, ніж усі розраховували».

«Я дізнався, що санкції не працюють. Російська економіка занадто сильна, і нам потрібно подвоїти зусилля, щоб переслідувати їхні економічні активи. Суть полягає в тому, що визнання Росії державою-спонсором тероризму зробить вторинні санкції більш значущими», – сказав сенатор Ґрем.

Він також додав, що такі країни, як Індія, Китай та інші, які мають справу з Росією, «роблять це на свій страх і ризик».

Зараз на позицію Ґрема та інших прихильних до України республіканців значною мірою впливає думка Дональда Трампа, який є найімовірнішим кандидатом на посаду президента від Республіканської партії на виборах 2024 року.

23 лютого ЄС затвердив 13-й пакет санкцій проти Росії. Пакет передбачає санкції проти 106 людей та 88 юридичних осіб, «відповідальних за підрив чи загрозу територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України».

Пріоритетними для обмежень є військова та оборонна галузі Росії та причетні до постачання туди ракет від КНДР, а також відповідальні за депортацію та військове «перевиховання» українських дітей.

Серед підсанкційних компаній є такі, що розташовані в третіх країнах (Індія, Шрі Ланка, Китай, Сербія, Казахстан, Таїланд, Туреччина) і допомагали Росії обходити санкції. Інші – російські компанії, причетні до розробок та постачання електронних компонентів для російського оборонно-промислового комплексу.

Знайшли FPV-дрон і почали розбирати – влада Херсонщини повідомила про загибель трьох людей

На Херсонщині у селі Львове загинули троє людей через детонацію боєприпасу, повідомив голова обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

«Чоловіки 45, 55 та 67 років принесли додому раніше знайдений на подвір’ї FPV-дрон та почали його розбирати. Внаслідок чого здетонував боєприпас. Всі троє отримали тяжкі поранення і померли дорогою до лікарні», – написав він у телеграмі.

У прифронтових регіонах та регіонах, які були під російською окупацією, регулярно повідомляють про підриви людей на вибухонебезпечних предметах.

За останніми даними ДСНС, від початку повномасштабного вторгнення від підриву на мінах та інших вибухонебезпечних предметах загинули понад 270 людей, серед них – 14 дітей, ще понад 600 людей зазнали поранень.

Російські війська щодня обстрілюють деокуповану частину Херсонщини, зокрема обласний центр. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

«Ми довго повзали на колінах голими» – нацгвардієць із ЧАЕС про 678 днів у російському полоні

«Ми довго повзали на колінах голими», «об нас ламали гумові кийки», а «вечірня прогулянка» означала добровільну згоду на побиття і приниження» – це лише дещиця із того, що розповів про перебування у російському полоні сержант Національної гвардії України Андрій Старинщак. За ґратами у Росії він пробув майже 2 роки.

Захопили Андрія окупаційні війська під час оборони ЧАЕС, а потім транзитом через Білорусь перевезли спершу у СІЗО №2 міста Новозибків Брянської області, а через рік – до виправної колонії у Донському Тульської області РФ.

  • Що змусили зробити, коли вперше і востаннє дозволили зателефонувати додому?
  • Як у «собачатні» облаштували місце для побиття українських військовополонених, а потім робили «показуху» для комісії з прав людини?
  • Та чому увімкнення українським військовополоненим відповідей президента РФ Володимира Путіна на запитання завершилося зовсім не так, як планували російські силовики?

Про це й не тільки в інтерв’ю нацгвардійця для Радіо Свобода.

Київ очікує, що новий Фонд допомоги Україні стане складовою загальної безпекової угоди з ЄС – Зеленський

Президент Володимир Зеленський заявив про очікування, що Фонд допомоги Україні стане складовою загальної безпекової угоди між Україною і Євросоюзом.

«Хочу сьогодні подякувати керівництву Євросоюзу та всім державам-членам за створення нового Фонду допомоги Україні в межах Європейського фонду миру. Обсяг – 5 мільярдів євро, які підуть на підтримку наших оборонних дій цього року. Очікуємо також, що цей Фонд стане складовою загальної безпекової угоди між Україною та Євросоюзом», – заявив він у своєму відеозверненні.

Рада міністрів закордонних справ ЄС 18 березня ухвалила остаточне рішення про виділення додаткових 5 мільярдів євро на військову підтримку України шляхом створення спеціального Фонду допомоги Україні (UAF) в рамках Європейського фонду миру.

Минулого тижня країни посли країн-членів Євросоюзу ухвалили рішення про поповнення на 5 мільярдів євро Європейського фонду миру, з якого країнам-членам відшкодовують кошти за надану Україні зброю.

У січні офіс Жозепа Борреля запропонував реформувати Європейський фонд миру і створити на його базі спеціальний військовий фонд для України. Пропонувалось, що він поглине нинішні активи Європейського фонду миру (близько 6,5 мільярдів євро), й, окрім цього, щороку впродовж наступних чотирьох років поповнюватиметься на 5 мільярдів євро.

Сім безпекових угод у межах декларації про підтримку України, ухваленої у Вільнюсі в липні 2023 року країнами «Групи семи», уже підписали з Британією, Німеччиною, Францією, Данією, Канадою, Італією і Нідерландами.

За даними Офісу президента, Україна на даний час веде схожі переговори з вісьмома країнами: США, Японією, Румунією, Норвегією, Іспанією, Грецією, Фінляндією, Латвією, а також з ЄС.

«У нас є проблеми вдома» – сенатор США Ліндсі Ґрем щодо допомоги Україні

Американський сенатор-республіканець Ліндсі Ґрем 18 березня прибув до Києва із візитом. Він зустрівся із президентом України Володимиром Зеленським, представниками парламенту та прем’єр-міністром Денисом Шмигалем.

Під час брифінгу за підсумками зустрічей, Ґрем сказав, що США хоче і надалі допомагати Україні, «однак у пріоритеті внутрішні проблеми».

«Америка хоче допомогти, але у нас є проблеми вдома, які ми маємо почати вирішувати. У нас проблеми із кордоном. Чи можемо ми вирішити це питання до виборів? Я сумніваюся, але ми повинні продовжувати намагатися. І я сподіваюся знайти шлях вперед у палаті з двох речей. Безпека кордону. І допомога Україні, Ізраїлю, Тайваню», – додав сенатор.

Ґрем також кілька разів наголосив на тому, що підтримує запропоновану експрезидентом США Дональдом Трампом ідею про те, щоб Україна отримувала допомогу від США в кредит.

«Я сказав президенту, що я готовий допомогти Україні, але ми повинні зробити це у вигляді кредиту. Це буде новий спосіб ведення бізнесу. Я думаю, що він отримає більше громадської підтримки в США. Коли я повертаюся додому і говорю про Ізраїль, люди розуміють. Коли я говорю про Україну, вони розуміють. Але вони також дивуються про нас, про нашу націю, про нашу здатність допомогти собі, а також нашим союзникам. Тому я вважаю, що ідея експрезидента Трампа перетворити допомогу на прощенну безпроцентну позику має великий сенс», – додав Ґрем.

Ще він додав, що сподівається на ухвалення законопроєкту про мобілізацію, що Україні вдалось залучити більше людей до оборони і розраховує, що у 2024 Україна зможе не тільки оборонятися, але й наступати.

Зараз на позицію Ґрема та інших прихильних до України республіканців значною мірою впливає думка Дональда Трампа, який є найімовірнішим кандидатом на посаду президента від Республіканської партії на виборах 2024 року.

12 березня США оголосили новий пакет військової допомоги для України на суму 300 мільйонів доларів.

Сенат США на нічному засіданні 13 лютого підтримав законопроєкт, який передбачає допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню на суму 95 мільярдів доларів, 60 мільярдів із яких призначаються Києву.

Тепер законопроєкт має схвалити Палата представників американського Конгресу, де більшість мають республіканці. Значна частина з них орієнтується на колишнього президента Дональда Трампа, який критично висловлювався про цей законопроєкт.

Спікер Палати представників Майк Джонсон відкидає схвалений Сенатом 13 лютого законопроєкт, але допускає голосування за «нову пропозицію, що зʼявилася в Палаті представників». За даними CNN, завершити пропозицію і досягти консенсусу можуть наприкінці березня або у квітні.

Південна Корея заявляє, що з 2023 року КНДР відправила до РФ близько 7000 контейнерів із боєприпасами

З 2023 року Північна Корея відправила до Росії близько 7 тисяч контейнерів із боєприпасами та іншим військовим спорядженням. Про це заявив міністр оборони Південної Кореї Шин Вон Сік.

За його словами, КНДР спочатку покладалася на кораблі, але тепер все частіше використовує залізниці для постачання зброї. Шин Вон Сік заявив, що Пхеньян, ймовірно, отримав понад 9 тисяч контейнерів допомоги від Росії в обмін на військову підтримку.

Підтвердження цих даних з інших джерел немає.

Як зазначає телеканал Sky News, міністр оборони зробив таку заяву лише за кілька годин після того, як південнокорейські військові заявили, що КНДР запустила балістичні ракети малої дальності у бік Японського моря.

У січні США, Південна Корея і Японія засудили Північну Корею за торгівлю зброєю з Росією і нові ракетні випробування.

Хоча Росія й КНДР заперечують постачання балістичних ракет для використання Кремлем у війні в Україні, Державний департамент США ідентифікував компанії й осіб, причетних до перевезення балістичних ракет КНДР і повʼязаних із ними вантажів наприкінці листопада 2023 року і запровадив проти них санкції.

Також Державний департамент заявив, що Північна Корея порушує ембарго ООН на постачання зброї, а на спеціальному засіданні Ради безпеки ООН представник Південної Кореї заявив, що КНДР використовує Україну як полігон, щоб випробовувати свої ракети.

В українській прокуратурі заявляли, що з початку повномасштабного вторгнення Росія випустила по шести регіонах України близько 50 ракет виробництва Північної Кореї.

Голова Сумської ОВА: ризиків прориву кордону російськими військовими немає

Ризиків того, що російські сили можуть прорвати кордон України у Сумській області, де збільшилась кількість обстрілів, наразі немає. Про це в ефірі Радіо Свобода (Свобода.Live) заявив голова Сумської обласної військової адміністрації Володимир Артюх.

«Ми знаємо сьогодні дані, які нам дозволяють сказати, що великої переваги відносно наших Збройних Сил, які б дозволяли сказати, що є такі можливі дії ворога… я б так не оцінював. Знаючи й наші сили, і знаючи сили ворога, тому сьогодні такої небезпеки не існує. Це що стосується землі. Найбільша небезпека нашого регіону – це повітряні та ракетні удари, які значно інтенсивніше стали відбуватися по нашій інфраструктурі», – каже Артюх.

Артюх каже, що «найбільше страждають від обстрілів до п’яти населених прикордонних пунктів Сумщини». У кожному з них, за словами голови ОВА, залишилось від 3 до 10 людей, яких наразі евакуюють Збройні сили України.

«Я думаю, найближчу добу дві ми їх звідти евакуюємо. У решті населених пунктів менш загрозлива ситуація», – додає Артюх.

Місцеві жителі, за даними голови Сумської обласної військової адміністрації, повністю покинули 22 населених пункти Сумщини і передали управління Збройним Силам України.

На Сумщині за останній тиждень значно збільшилась кількість обстрілів у прикордонні з Росією.

14 березня голова ОВА Володимир Артюх повідомив, що в прикордонній з Росією Сумській області за попередні два дні військові РФ здійснили 800 обстрілів – така кількість була торік за пів року. За його словами, в результаті цих обстрілів за останні два дні більше ніж 15 людей були поранені, троє людей загинули.

Російські війська фактично щодня обстрілюють населені пункти Сумщини з різних видів озброєння. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

«Я перейшла на українську, щоб не поїхати дахом»: історія дівчини, яка вибралась з окупованого Донбасу

19-річна Тія (імʼя змінено з міркувань безпеки) майже не пам’ятає життя без комендантської години – коли Росія окупувала Донецьк, їй було лише дев’ять. На питання про те, яким їй уявляється мирний світ, каже: це там, де є цілодобова ілюмінація. І вона хоче побачити таку ілюмінацію в Україні.

Вже майже пів року, як Тія виїхала з окупації. Нині живе у Харкові, готується вступати до університету. А ще намагається отримати український паспорт – свого часу отримати його дівчині не дозволили батьки. Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) поговорили з Тією про її спогади і плани на майбутнє.

Протягом доби відбулось 56 бойових зіткнень – зведення Генштабу ЗСУ

Українські військові відбили атаки сил РФ біля Кліщіївки на Донеччині і уразили російський засіб ППО, йдеться у вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ.

За даними український військових, протягом доби відбулось 56 бойових зіткнень.

«На Куп’янському напрямку ворог здійснив 3 безуспішних штурми позицій Сил оборони в районі населеного пункту Синьківка Харківської області. Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися понад 10 населених пунктів, зокрема Дворічна, Синьківка, Петропавлівка, Іванівка, Берестове Харківської області», – наголосили у Генштабі ЗСУ.

Відомо також, що на Бахмутському напрямку «нашими воїнами відбито 7 атак противника в районах населених пунктів Іванівське, Кліщіївка, Андріївка Донецької області. Противник завдав авіаційного удару в районі населеного пункту Роздолівка Донецької області».

На Авдіївському напрямку, за даними Генштабу, було відбито 7 атак сил РФ в районах населених пунктів Бердичі, Орлівка, Тоненьке, Невельське Донецької області.

«Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 9 районах зосередження особового складу, озброєння та військової техніки противника. Підрозділами ракетних військ завдано ураження по 1 засобу ППО противника», – підсумували у Генштабі ЗСУ.

Росія взялася за Сумщину?

  • У Сумській області посилилися російські обстріли. З прикордонних населених пунктів евакуюють місцеве населення. Евакуація триває вже кілька днів – йдеться про населені пункти в Охтирському районі, кажуть в Нацполіції. Евакуюють людей в тому числі із Великої Писарівки, яку російські військові обстрілюють майже безперервно. Чи може Росія готуватися до прориву кордону на Сумщині? Чи мають зв’язок із цими подіями походи на Бєлгород російських добровольців?
  • The Telegraph пише, що через нестачу боєприпасів до кінця березня Україна може зіткнутися із тим, що в неї закінчаться ракети ППО для захисту своїх міст. За підрахунками видання, Україна зможе збивати лише одну з п’яти російських ракет. Російські ракети ще частіше атакуватимуть міста України?
  • Євросоюз засудив і не визнав вибори президента Росії на окупованих територіях України, йдеться у заяві ЄС. У Росії тим часом звітують про рекордну підтримку Путіна. Чи визнає Захід вибори в РФ нелегітимними? Чи спрацювала російська опозиція на руку Кремлю акціями в день виборів? Як далі діятиме Путін?

Про це дивіться у програмі «Свобода Live» на @Радіо Свобода:

Німеччина і Польща домовилися збільшити виробництво снарядів для допомоги Україні – Пісторіус

Німеччина і Польща планують розпочати спільну роботу над збільшенням виробництва боєприпасів.

За словами міністра оборони Німеччини Бориса Пісторіуса, під час зустрічі з польським колегою Владиславом Косиняк-Камишем він домовився про збільшення виробництва боєприпасів для України.

Пісторіус наголосив, що «підтримка української армії у війні проти росіян полягає не лише у постачанні боєприпасів, які «можна десь знайти». Міністр каже, що «потрібно нарощувати виробництво у Німеччині, Польщі та інших країнах».

Пісторіус зазначив, що «Берлін і Варшава працюватимуть над цим з промисловістю обох країн».

Раніше німецький Бундестаг на засіданні 14 березня знову не підтримав поставку Україні далекобійних ракет Taurus.

Напередодні голосування канцлер Німеччини Олаф Шольц під час дебатів у нижній палаті німецького парламенту 13 березня повторив тезу, що не підтримує постачання Україні далекобійних ракет Taurus. Він заявив, що для нього це межа, яку він не хоче перетинати.

Після цього голосування президент України Володимир Зеленський повідомив про телефонну розмову з канцлером Німеччини Олафом Шольцом, під час якої лідери обговорили подальшу політичну, економічну та оборонну співпрацю.

Польський премʼєр Дональд Туск також виступив проти відправки військ до України, але пообіцяв зробити все «щоб Україна досягла успіху у війні з Росією і стала членом НАТО та Європейського союзу».

На Сумщині військові ущільнюють укріплення трьох ліній оборони – ОК «Північ»

На Сумщині Сили оборони ущільнюють укріплення першої та другої ліній, зазначив речник Оперативного командування «Північ» Вадим Мисник.

«Сили оборони на Сумщині виконують бойові завдання з утримання державного кордону та недопущення російських ДРГ (диверсійно-розвідувальних груп – ред.) та військових з боку Російської Федерації. Зараз Сили оборони в регіоні ущільнюють укріплення першої, другої та третьої ліній», – сказав він.

За словами Мисника, «військові на Сумщині розглядають різні варіанти розвитку подій у регіоні та готуються до них».

«Утім, на цю мить великого угруповання ворога для масштабного вторгнення на Сумщину не спостерігаємо», – додав речник.

На Сумщині за останній тиждень значно збільшилась кількість обстрілів у прикордонні з Росією.

13 березня із селища Велика Писарівка, що найбільше потерпає від обстрілів, розпочали евакуацію цивільних громадян. Наразі вдалося вивезти майже 300 мешканців населених пунктів громади. У громаді через щільність обстрілів відсутнє електро- та газопостачання. До сіл, що розташовані на самому кордоні, евакуаційним групам дістатися неможливо.

18 березня у поліції повідомили, що проводять евакуацію мешканців Охтирського району Сумської області.

«Тепер ми – безхатьки як фізично, так і за паспортом». Історії втраченого дому

Медійна платформа «Свій дім», заснована агенцією «Або» у листопаді 2022 року, через людські історії фіксує руйнування житлових та нежитлових будівель, допомагаючи постраждалим збирати базу для відновлення. Вже вдалося опублікувати понад шістсот історій. Агенція медійного росту «Або» – це команда, яка розвиває тематичні платформи (наприклад, «Меморіал», «Евакуація», «Свої», «Свій дім» тощо) та мережу з понад 60 локальних сайтів.

Проєкт Радіо Свобода «Ти як?» поспілкувався із директоркою з розвитку медіапродуктів агенції «Або» Гаяне Авакян про те, як людям податися на платформу і чи закордонні фонди докладаються до відбудови житла українців. Медійне висвітлення допомагає людям шукати спонсорів для відновлення житла, а читачі платформи можуть їх підтримувати грошима на карту.

Amazon, Microsoft та Google закриє доступ до хмарних сервісів на території Росії – дистриб’ютор

Компанії Amazon, Microsoft та Google закриють доступ до своїх хмарних сервісів для користувачів на території Росії, повідомила компанія Softline ­– дистриб’ютор Microsoft у Росії.

«Ці обмеження щодо Росії визначені 12 пакетом санкцій Європейського союзу від 19 грудня 2023 року, який обмежує постачання до Росії програмного забезпечення для бізнес-аналітики (BI), Customer Relationship Management (CRM) та інших продуктів», ­– вказано у повідомленні.

Для російських компаній це означає, що скористатися цими продуктами або отримати доступ до даних у цих програмах з 20 березня 2024 року буде неможливо, попереджає компанія-дистриб’ютор.

«Щоб уникнути повної або часткової втрати інформації, Softline рекомендує всім компаніям у найкоротший термін виконати резервне копіювання даних, пов’язаних з усіма хмарними продуктами Microsoft, Amazon та Google», ­– наголошено у повідомленні.

Читайте також: Голова Microsoft: Росія поширює дезінформацію про ситуацію на Близькому Сході

Рада Європейського союзу схвалила 12-й пакет обмежувальних заходів проти Росії 18 грудня минулого року. Цей пакет санкцій стосувався експорту зварювальних апаратів, хімікатів, оборонних технологій і ліцензування програмного забезпечення. Крім того, було запроваджено ембарго на російські алмази.

У лютому 2024 року ЄС ухвалив 13-й пакет санкцій проти Росії напередодні другої річниці повномасштабного вторгнення. Пакет передбачає санкції проти 106 людей та 88 юридичних осіб, «відповідальних за підрив чи загрозу територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України».

На початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну міжнародні компанії Adobe, Payoneer та IBM повідомили, що припиняють роботу в Росії. Через агресію в Україні, зв’язки з Росією розірвали вже багато західних компаній, включаючи Apple, Oracle, Dell Technologies, нафтову Exxon Mobile, авіабудівні Boeing та Airbus, виробника спортивного одягу і взуття Nike, Walt Disney.

Речником Повітряних сил ЗСУ призначили майора Іллю Євлаша

Начальником служби звʼязків з громадськістю Командування Повітряних Сил Збройних Сил України, замість Юрія Ігната, призначено майора Іллю Євлаша, йдеться у відповідному наказі головнокомандувача ЗСУ № 480 від 15 березня 2024 року.

У Повітряних силах ЗСУ кажуть, що Євлаш проходив службу в Командуванні Сухопутних військ на посаді старшого офіцера служби звʼязків з громадськістю. Очолював службу звʼязків з громадськістю угруповання сил і засобів оборони міста Київ та пресслужбу оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця». Речник східного угруповання військ.

Раніше командувач Повітряних сил Збройних сил України Микола Олещук оголосив про перехід речника командування Повітряних сил Юрія Ігната на інший напрямок роботи.

За словами командувача, Ігнат залишатиметься у складі Повітряних сил і працюватиме на іншому напрямку «не менш успішно». Якою буде його нова посада, Олещук не уточнив. Сам Юрій Ігнат цього повідомлення наразі не коментував.

«Росія не засновувала, а перейменовувала сучасні українські міста» – історик

Одеса – це Хаджибей, а Севастополь – це Ак’яр. Ці міста не заснувала імператриця Катерина II, бо вони вже існували століття до приходу Російської імперії.

Чому Миколаїв та Херсон – українські міста, а не «споконвічно руські землі на півдні» – історик та публіцист Олексій Мустафін та ведучий Олександр Янковський обговорили у програмі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» – «Деокупована історія».

Проєкт «Новини Приазовʼя» у програмі під назвою «Деокупована історія» разом з істориками та краєзнавцями розвінчує російські міфи, пов'язані з історією півдня України, розповідає про справжню історію населених пунктів Херсонської та Запорізької областей.

Так, ви дізнаєтеся, чому Миколаїв та Херсон – українські міста, а не «споконвічно руські землі на півдні», як Росія переписує історію та виправдовує окупацію та анексію ще з XVIII сторіччя, як створювала штучні назви міст на українському півдні та багато іншого цікавого й маловідомого про цю місцевість.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG