Доступність посилання

ТОП новини

Голова СБУ назвав основні версії вбивства ватажка угруповання «ДНР»


Голова СБУ Василь Грицак
Голова СБУ Василь Грицак

Керівник Служби безпеки України Василь Грицак спростовує можливу причетність української сторони до загибелі ватажка «ДНР» Олександра Захарченка.

«На мій погляд, прогнозована ситуація. Відбувається методична зачистка всіх тих, хто в 2014 році сприяв введенню російських військ на Донбас, хто сприяв створенню псевдонародних «республік»... Ми вважаємо, що відбувається методична зачистка тих, хто знає занадто багато і у кого на руках кров, тих, хто не потрібен надалі як свідок», – заявив він журналістам у суботу, коментуючи затримання нібито українських диверсантів і звинувачення на адресу СБУ щодо вбивства Захарченка.

Другою версією, яку Гриценко назвав однією з основних, – це «просто «розборки» на комерційній основі, оскільки дуже багато майна, підприємств, були, як вони пишуть, «віджаті», розділені і було багато ображених у керівництві «ЛНР» і «ДНР».

За його словами, насправді версій більше. Він також зазначив: «Який вихід у тих, хто сприяв усім цим діям (введення російських військ на Донбас – ред.)? Перший варіант: забрати цих людей на територію Російської Федерації і там їх працевлаштувати, а другий: ліквідувати тих, хто давав їм свого часу різні злочинні накази».

При цьому Грицак наголосив, що в СБУ немає «ніяких даних про затримання української диверсійної групи», оскільки таку ДРГ туди ніхто не відправляв.

Говорячи про ситуацію на непідконтрольних Україні територіях, голова СБУ сказав: «У нас є дані, що введено комендантську годину з 23:00, у нас є дані про зачистку.., про те, що хапають на вулиці людей, які не подобаються з якихось міркувань... але у нас немає даних про те, чи зловили когось, хто справді скоїв цей акт, вбивство».

Читайте також: Смерть Захарченка і стабільність Донбасу: коментарі на Заході

Ввечері 31 серпня у центрі контрольованого бойовиками Донецька пролунав вибух, унаслідок якого був смертельно поранений 42-річний ватажок угруповання «ДНР» Олександр Захарченко. Сталося це в місцевому ресторані «Сепар». Це вже не перший ватажок проросійських сил на Донбасі, який помер насильницькою смертю. Раніше в такий спосіб у Донецьку загинули Арсеній Павлов («Моторола») та Михайло Толстих («Гіві»). Незабаром після загибелі Захарченка угруповання «ДНР» назвало ім’я його наступника – Дмитро Трапезников.

XS
SM
MD
LG