Доступність посилання

ТОП новини

Острів Нестрига під контролем ЗСУ: тактичне значення і чи треба було рапортувати


Група українських морських піхотинців відпливає від берега Дніпра на передовій під Херсоном, 14 жовтня 2023 рік
Група українських морських піхотинців відпливає від берега Дніпра на передовій під Херсоном, 14 жовтня 2023 рік

Українські військові встановили контроль над островом Нестрига, що розташований у дельті Дніпра на херсонському напрямку, днями повідомив Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський. За його словами, Силам оборони вдалося просунутися в районі селища Велетенського Білозерської громади Херсонщини.

Втім, ситуація на півдні, у Херсонській та Запорізькій областях, залишається напруженою. Зокрема, російські військові досі сподіваються вибити українську армію з Кринків, зазначив Сирський. Але, за його словами, успіху окупанти не мають на жодному з напрямків.

Що означає для України встановлення контролю над островом Нестрига на Херсонщині? Які це може надати переваги українській армії, і чи будуть російські військові його відвойовувати? Якою є гуманітарна ситуація у прифронтових населених пунктах на окупованій частині Херсонщини, дізнавався проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

«Стає дедалі важче»

Начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони півдня Дмитро Плетенчук зазначив, що за своїми розмірами острів Нестрига співставний з деякими населеними пунктами. Встановлення контролю над цією ділянкою має свої переваги для українських військових.

Дмитро Плетенчук
Дмитро Плетенчук

Він також повідомив, що після того, як українські військові відновили контроль над островом, зранку 30 квітня російські ДРГ намагалися здійснити два штурми у цьому регіоні. Але відступили із втратами.

Співзасновник та аналітик проєкту DeepState Роман Погорілий підтвердив збільшення кількість російських атак на Сили оборони на Херсонщині після заяви керівництва ЗСУ про отримання контролю над островом.

Він впевнений, що ця інформація тільки нашкодила українським бійцям на цьому напрямку.

Для чого робилася ця заява (Сирського – ред.), незрозуміло
Іван Погорілий

«Зараз там дуже складно. Для чого робилася ця заява (Сирського – ред.), незрозуміло. Тому що московити (армія РФ – ред.) одразу почали наносити вогневе ураження і здійснювати якісь атаки й намагатися також зачистити острів. Нашим бійцям там надскладно, під удар підпадають наші хлопці. Там неймовірно складно, українські бійці намагаються втримати цю зону зараз, тому що вона також важлива для запобігання діяльності російської ДРГ та інших їхніх дій», – сказав він в ефірі Свободи. Ранок.

Керівник пресофісу Херсонської обласної військової адміністрації Олександр Толоконніков розповів «Новинам Приазов'я», що відвоювання Нестриги має важливе значення для прифронтових територій.

Олександр Толоконніков
Олександр Толоконніков

«Ми не один місяць вже утримуємо плацдарм у Кринках і продовжуємо його утримувати. І це розширення територій, які контролюються ЗСУ, це дуже важливо, тому що це як опорні пункти для того, щоб планувати контрнаступ, і це як такий черговий плацдарм, який допоможе в майбутньому стратегічно контролювати українські населені пункти, які на лівому березі – це Нова Збур'ївка, Стара Збур'ївка, Гола Пристань», – сказав він.

За словами представника ОВА, гуманітарна ситуація у населених пунктах, розташованих на лівому березі у зоні бойових дій, дедалі погіршується.

Періодично окупанти забороняють торгівлю
Олександр Толоконніков

«Зараз ще важче стало. Жителі Старої Збур'ївки позбавлені елементарних послуг, тут відсутні магазини, окупанти вже більше як місяць їх закрили. Медзаклади також не працюють, в селі діє пропускна система. В самому селі залишається приблизно 500 мешканців і орієнтовано десь 30 дітей різного віку. Що стосується Голої Пристані, там магазини та стихійні ринки потроху працюють, хоча періодично окупанти забороняють торгівлю. Електропостачання також вимикається, медичні заклади не працюють, найближча лікарня – за 50 км у Скадовську. Гуманітарну допомогу окупаційна влада не привозить. Жителі села чи міста самотужки збирають гроші на пальне, щоб поїхати до Скадовська та привезти якісь продукти», – розповів Толоконніков.

«Спустошують і підривають будинки»

Найбільша кількість російських військових перебуває у Старій і Новій Збур’ївці, дещо менше – у Голій Пристані, каже речник ОВА. Він впевнений, що окупанти будуть намагатися втримати ці населені пункти.

Російський контрбатарейний комплекс РЛС «Яструб-АВ» поблизу с. Кринки, Херсонська область
Російський контрбатарейний комплекс РЛС «Яструб-АВ» поблизу с. Кринки, Херсонська область
Звичайно, вони бояться наступу і утворення ще одного плацдарму
Олександр Толоконніков

«Кількість російських військових значна, вони розселені по будинках. Мародерство процвітає, як завжди. У них після чергової ротації окупанти спустошують будинки, в яких проживали. Також були випадки, коли навіть підривали будинки, в яких вони проживали. У Новій Збруївці окупантів також дуже багато. З нещодавніх інцидентів – військові увірвалися в будинок одного подружжя, син яких служить у Нацполіції на підконтрольній Україні території і побили батьків цього хлопця. В Голій Пристані зменшилась кількість окупантів. Але, звичайно, вони бояться наступу і утворення ще одного плацдарму, звичайно вони будуть намагатися втримати ці населенні пункти», – переконаний Толоконніков.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

«Сіра зона бойових дій»

Керівник безпекових програм Центру глобалістики «Стратегія XXI» Павло Лакійчук розповів «Новинам Приазов’я», що гирло Дніпра, де розташований острів Нестрига, налічує десятки подібних островів. Це велика «сіра зона» бойових дій.

Павло Лакійчук
Павло Лакійчук
Всі острівки – це специфічне поле бою, переважно диверсійно-розвідувальних груп
Павло Лакійчук

«Там постійно відбувається протистояння. Треба розуміти, що всі острівки – це специфічне поле бою, переважно диверсійно-розвідувальних груп. Наші ДРГ час від часу намагаються добратися на острови ті, що ближче до лівого берега Дніпра, провести з них розвідку, обстріляти позиції противника і приховано відійти. Те ж саме роблять і росіяни (військові РФ – ред.) – вибираються, у них там схованки на островах, їх постійно знаходять, вони там ховають або боєприпаси, або і самі мінометні труби. Пройшли, перейшли, провели розвідку, обстріляли і тихенько відійшли. Такий вогонь дуже небезпечний, не тільки для військових, а й для цивільних», – зазначив він.

«РФ перекидає флотилію з Каспію»

З острова Нестрига російські військові обстрілювали два населені пункти правобережної Херсонщини, які розташовані поблизу – Кізомис і Велетенське, каже експерт. Постійно утримувати ці острови досить складно через специфічні умови дельти, зауважив Лакійчук.

Група українських морських піхотинців переправляється через Дніпро на Херсонщині, 14 жовтня 2023 року
Група українських морських піхотинців переправляється через Дніпро на Херсонщині, 14 жовтня 2023 року
Те, що ми займаємо такі не стратегічні, а тактично важливі позиції, це дуже добре
Павло Лакійчук

«Це і припливи, і постійні зміни фізико-географічних умов, через погоду, через кліматичну ритмічність. Зрештою, наші військові змогли створити, «зачистити» так скажемо, острів. Насправді це такий елемент дуже напруженої і складної війни в понизці Дніпра, де діє і наша дніпровська флотилія. Росіяни також дніпровську флотилію створюють з катерів Каспійської флотилії. Колись це була Дунайська флотилія в складі Чорноморського флоту, вона була поділена між Росією і Україною. Росія свою частину артилерійських річкових катерів перекинули свого часу на Каспій, а зараз вони повертаються до нас на Дніпро. І там чим далі, тим буде гарячіше. Тому те, що ми займаємо такі не стратегічні, а тактично важливі позиції, це дуже добре», – сказав Лакійчук.

Він зазначив, що західні партнери передають Україні різноманітні плавзасоби для ведення операцій на морі і річках. Але про масштабні дії, на кшталт висадки у Криму, поки не йдеться.

«Намагаються повернути позиції»

Військовий експерт Денис Попович розповів «Новинам Приазов'я», що російська армія буде намагатися повернути під контроль острів Нестригу і робитиме для цього все можливе.

Денис Попович
Денис Попович
Можуть бути перспективи щодо подальших операцій на лівому березі Херсонщини
Денис Попович

«Ворог там докладає зусиль – скидає туди бомби, керовані авіаційні, намагається десантуватися для того, щоб обернути ситуацію до тієї, що було – до визволення цього острова. Якщо вдасться зберегти контроль над цим островом, а ми сподіваємося на те, що вдасться, це збільшить контроль Збройних сил України над нижньою течією Дніпра. Там можуть бути перспективи щодо подальших операцій на лівому березі Херсонщини», – зазначив він.

Російські військові хочуть також повернути позиції, які вони втратили під час контрнаступу минулого року на запорізькому напрямку, каже експерт. У цьому регіоні окупанти продовжують атакувати українські сили. Зокрема, армія РФ штурмує Роботине.

«Від цього селища, на превеликий жаль, лише сама назва залишилась. Воно зруйноване повністю, зрівняно з землею. Військові РФ забігають іноді в Роботине, там їх вибивають, вони навіть там прапорець встановили, але це пропагандистський трюк не більше.. Тому ситуація там більш стабільна, ніж на сході», – повідомив Попович.

Роботине Запорізької області, грудень 2023 рік
Роботине Запорізької області, грудень 2023 рік

Основний фокус подій найближчим часом буде зосереджений на сході України, там зараз ведуться важкі бої, додав військовий експерт. Він визнає, що на цьому напрямку ситуація неприємна для ЗСУ.

На сході буде основний театр бойових дій
Денис Попович

«Ворог переважає у чисельності, переважає у озброєнні, переважає в вогневій потужності. Тобто там зараз ситуація дуже складна, і це свідчить про силу ворога. Не варто його недооцінювати. На Херсонщині триває втримання плацдарму на Кринках на лівому березі Херсонської області. З іншого боку, ми там не можемо наступати, оскільки немає резервів. Але основний фокус події зараз на сході відбувається і там зараз буде основний театр бойових дій», – наголосив Попович.

  • Російські війська становлять реальну загрозу захоплення Часового Яру на Донеччині, зазначають в американському Інституті вивчення війни.
  • Аналітики зауважили, що наступ у спробі захопити Часів Яр відкриває російським військам найближчі перспективи для оперативного значного прогресу, оскільки захоплення міста, ймовірно, дозволить російським військам почати подальші наступальні операції проти міст, які утворюють український оборонний пояс у Донецькій області.
  • Нещодавно головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський заявив, що вище російське військове керівництво поставило задачу своїм військам захопити Часів Яр до 9 травня. Про це також заявляв президент Володимир Зеленський.
  • Під час штурмів стратегічно важливого для оборони Донбасу містечка агресор використовує тактику, подібну до авдіївської: узгоджене повітряне бомбардування, зазначали у британській розвідці.

Масштабна війна Росії проти України

24 лютого 2022 року Росія атакувала Україну на землі і в повітрі по всій довжині спільного кордону. Для вторгнення на Київщину із наміром захопити столицю була використана територія Білорусі. На півдні російська армія, зокрема, окупувала частину Запорізької та Херсонської областей, а на півночі – райони Сумщини та Чернігівщини.

Повномасштабне вторгнення президент РФ Володимир Путін називає «спеціальною операцією». Спочатку її метою визначали «демілітаризацію і денацифікацію», згодом – «захист Донбасу». А у вересні та на початку жовтня Росія здійснила спробу анексувати частково окуповані Запорізьку, Херсонську, Донецьку та Луганську області. Україна і Захід заявили, що ці дії незаконні. Генасамблея ООН 12 жовтня схвалила резолюцію, яка засуджує спробу анексії РФ окупованих територій України.

Російська влада заявляє, що армія не атакує цивільні об’єкти. При цьому російська авіація, ракетні війська, флот і артилерія щодня обстрілюють українські міста. Руйнуванням піддаються житлові будинки та об’єкти цивільної інфраструктури по всій території України.

На кінець жовтня Україна оцінювала втрати Росії у війні у понад 70 тисяч загиблих військових. У вересні Росія заявила, що її втрати менші від 6 тисяч загиблих. У червні президент Зеленський оцінив співвідношення втрат України і Росії як один до п'яти.

Не подолавши опір ЗСУ, вцілілі російські підрозділи на початку квітня вийшли з території Київської, Чернігівської і Сумської областей. А у вересні армія України внаслідок блискавичного контрнаступу звільнила майже усю окуповану до того частину Харківщини.

11 листопада українські Сили оборони витіснили російські сили з Херсона.

Після звільнення Київщини від російських військ у містах Буча, Ірпінь, Гостомель та селах області виявили факти масових убивств, катувань та зґвалтувань цивільних, зокрема дітей.

Українська влада заявила, що Росія чинить геноцид. Країни Заходу беруть участь у підтвердженні фактів масових убивств та розслідуванні. РФ відкидає звинувачення у скоєнні воєнних злочинів.

Пізніше факти катувань та убивств українських громадян почали відкриватися чи не у всіх населених пунктах, які були звільнені з-під російської окупації. Зокрема, на Чернігівщині, Харківщині, Херсонщині.

З вересня 2022 року запеклі бої російсько-української війни ідуть на сході і на півдні України.

6 червня 2023 року була повністю зруйнована гребля Каховського водосховища (перебувала під контролем російської армії із початку березня 2022 року, а у жовтні була замінована окупантами), що призвело до затоплення великої території, людських жертв, знищення сільгоспугідь, забруднення Дніпра і Чорного моря. Україна назвала це екоцидом.

ООН від початку повномасштабного вторгнення РФ підтвердила загибель в Україні 9 701 цивільного, йдеться у звіті за 25 вересня 2023 року. Реальна кількість жертв, вказують аналітики, є набагато більшою.

Усього із 24 лютого 2022 року ООН зафіксувала в Україні 10 582 випадків загибелі цивільних людей, а також щонайменше 19 875 випадків поранення цивільних. Про це заявив верховний комісар ООН із прав людини Фолькер Тюрк 22 лютого 2024 року.

«Ймовірно, що реальна кількість втрат серед цивільних осіб є набагато вищою», – кажуть в місії.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

XS
SM
MD
LG