Доступність посилання

ТОП новини

Світовий банк надасть понад мільярд доларів, щоб нагодувати людей


Прага – Для того, щоб подолати харчову кризу на планеті, Світовий банк започаткував нову програму у розмірі одного мільярда двохсот мільйонів доларів. На ці гроші можуть розраховувати країни, які потерпають від дефіциту харчів. Питання їжі виходить на перший план у світовій політиці, адже експерти попереджають: якщо ціни будуть рости й далі, то сотням тисяч людей загрожує голодна смерть, а сотням мільйонів подальше зубожіння.

Одна з перших партій пшениці з 65 000 тон анонсованих організацією «Світова продовольча програма» (WFP) для голодних у південних регіонах Афганістану, 30 квітня 2008 р.
Світові потрібен чіткий план, щоб подолати продовольчу кризу, вважає президент Світового банку Роберт Зеллік. Нова харчова програма, яку він оголосив, передбачає також 200 мільйонів доларів на ґранти найбіднішим країнам. Ці гроші підуть на те, щоб у першу чергу нагодувати дітей і вагітних жінок.

Перші транші вже схвалили для таких африканських країн, як Джібуті та Ліберія. Наступного місяця має дійти черга до Таджикистану, Ємену і Тоґо.

А з проектів, розрахованих на перспективу, зможуть скористатися дрібні фермери. Світовий банк допоможе їм дістати насіння і добрива, щоб вони зібрали вищі врожаї.

Загалом ця програма розрахована на два мільярди людей, яким загрожують голод і недоїдання.

Потрібна адресна допомога

Підвищення цін на харчі найбільше вдаряє по зубожілих верствах населення. Щоб захистити цих людей, потрібно допомагати їм прямо, переконаний головний економіст Світового банку у справах Європи і Середньої Азії Прадіп Мітра.

«Із огляду на те, що ми знаємо про вплив зростання цін на харчі на рівень бідності, дуже важливо, щоб країни запровадили адресну соціальну допомогу», – наголошує фахівець.

Так, наприклад, у найбагатшій країні світу, в Сполучених Штатах Америки, 26 мільйонів людей щомісяця отримують так звані продовольчі чеки. Схожі програми є у європейських країнах.

Чому ж Україна не запровадила адресної соціальної допомоги? Економіст Ігор Шпек каже Радіо Свобода, що влада боїться непопулярних реформ.

«Покопирсавшися в архівах, ми можемо знайти кілька постанов Кабінету Міністрів, які говорили про це. Перший крок – складення реєстру всіх пільговиків в Україні. Однак на сьогодні далі, ніж наміри, ця справа з місця не зрушила», – каже економіст.

Продовольча криза не відступає

Міжнародні експерти очікують, що ціни на харчі у світі протягом наступного десятиліття трохи впадуть, але й далі будуть високими.

Директор управління торгівлі і сільського господарства Організації економічної співпраці і розвитку, яка теж досліджувала це питання, Штефан Танґерманн попереджає: «Харчова криза неминуче означатиме, що більше людей недоїдатимуть, передовсім діти не дістануть досить харчів. Це означає, що ціле покоління дітей із бідних країн, можливо, не матиме світлого майбутнього. Якщо як дитина Ви не отримаєте досить харчів, то не будете дуже продуктивними решту свого життя».

Щоб вирішити, як краще долати продовольчу кризу у світі, наступного тижня у Римі збереться конференція за участю світових лідерів і міжнародних організацій. Її влаштовує ООН.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG