Доступність посилання

ТОП новини

Варшава знову переносить час ухвалення рішення щодо ПРО


У понеділок стало відомо про те, що Польща вдруге відкладає ухвалення рішення у справі розміщення на своїй території американських елементів системи протиракетної оборони.

Відкладення рішення щодо розміщення на території країни елементів американського протиракетного щита довела до небаченого досі протистояння між найвищими гілками польської влади.

Із неофіційних джерел відомо, що у п’ятницю після того, як прем’єр оголосив, що уряд не задовольняють пропозиції США щодо ПРО, президент хотів виступити на телебаченні зі словом до народу. Лех Качинський збирався сказати, що, на його думку, уряд не дотримується національних інтересів, хоче розірвати військовий союз зі США, тому президент готовий перебрати в свої руки повноваження уряду щодо ПРО.

Міністр Сікорський: місія можлива

На думку оглядачів, президент відмовився від свого наміру, ймовірно, тому, що прем’єр Дональд Туск у п’ятницю по телефону провів неанонсовану розмову із віце-президентом США Діком Чейні та відрядив на перемови до Вашингтона міністра закордонних справ Радослава Сікорського.

Однак уряд і далі вважає недостатніми пропозиції США щодо модернізації збройних сил Польщі. Варшава хотіла б в обмін на згоду розмістити в себе частину системи протиракетної оборони домогтися від американців захисту свого повітряного простору американськими ракетними комплексами Patriot.

Говорячи про результати розмови з держсекретарем США, міністр Сікорський сказав: «Обидві сторони з’ясували свої позиції. Польська сторона заявила про можливі альтернативні варіанти дислокування на території Польщі батарей системи Patriot. Вважаємо, що ці справи після схвалення польських пропозицій можна буде завершити до кінця місяця».

Таким чином був би безпредметним очікуваний у четвер візит до Варшави держсекретаря США Кондолізи Райс, яка готова була прибути сюди з Чеської Республіки для підписання такої ж угоди щодо ПРО.

Впливовий політик з партії братів Качинських Павел Коваль намагається втихомирити політичні пристрасті і захищає позицію президента щодо ПРО.

«Зараз не час засуджувати інших у поступливості, також не час урядові напружувати м’язи. Тепер час на справжні переговори, які вже мають завершуватися», – зазначив Павел Коваль.

Ліві – проти, але не всі

А опозиція від посткомуністичної лівиці продовжує заявляти про те, що у Польщі не повинно бути іноземних військових баз. Однак, окремі лідери лівих партій все-таки підтримують уряд.

Один із політиків лівиці Януш Земке зауважив: «Уряд робить те, що йому належить, тобто веде переговори з американцями. Однак виникає запитання: невже уряд вистоїть на своїх позиціях? Чи це часом не такі собі піар-витівки, буцімто уряд напружує м’язи, однак потім нам скажуть, мовляв, ми змушені відступати, оскільки американці не погоджуються на наші вимоги».

Чи завершить Польща до кінця місяця переговори зі США про розміщення на своїй території протиракетного щита? Час покаже! Тим часом, оглядачі вказують на те, що під час перебування у Вашингтоні міністр Сікорський неофіційно розмовляв про це також із двома головними претендентами на президентське крісло у США.

(Варшава – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG