Доступність посилання

ТОП новини

У Галичині зростає народжуваність, але це ще не долає демографічної кризи


Сьогодні Всесвітній день народонаселення. Львівщина належить до тих регіонів України, де щороку збільшується кількість новонароджених і зменшується кількість жінок, які вдаються до штучного переривання вагітності. Медики і демографи стверджують, що у цьому заслуга Церкви, яка виступає проти абортів.

Щороку Всесвітній день народонаселення «підтверджує» право людей планувати народження дітей у своїх родинах. Нині українські жінки мають це право, але не завжди можуть ним скористатись. Передусім з огляду на матеріальні труднощі, а ще з огляду на кар’єру.

Як показують соціологічні дослідження, українки, приміром галичанки, дедалі більше починають на перше місце ставити кар’єру, а потім народження дитини. Це уже європейське наслідування, зазначає лікар Ірина Микичак. Однак, усе ж таки християнська традиція домінує в Галичині і є наслідком того, що в областях Західної України за останні роки удвічі зменшилась кількість жінок, які роблять аборти.

Християнська традиції сприяє зменшенню кількості абортів

На думку лікаря Ірини Микичак, такі фактори, як «традиції християнської моралі, сімейні цінності і наявність спеціалістів, які вміють надати фахову консультацію», впливають на зростання народжуваності на Львівщині.

Незважаючи на це, й далі спостерігається скорочення населення в усіх селах та районах області, окрім самого Львова. Загалом, за останні 18 років мешканців Львівської області стало менше на 135 тисяч осіб. Прогнози демографів до 2010 року невтішні, тому що спостерігається висока смертність у працездатному віці, 40-49 років, а також масова міграція.

Невпевненість у завтрашньому дні – причина невисокої народжуваності

За даними головного управління статистики, у Львівській області за 4 місяці померли на 4 тисячі більше осіб, ніж народились. Збільшення населення спостерігається лише в Яворівському районі і містечку Новий Розділ. А в Буському, Золочівському та Жидачівському районах смертність удвічі, а то й утричі переважає народжуваність. Причиною є безробіття, а тому жінки репродуктивного віку чи їхні чоловіки виїхали на заробітки за кордон.

Демограф Анна Семенюк каже, що на демографічну кризу впливає те, що попри фінансову допомогу, жінки не бажають народжувати другу, а тим паче третю дитину. Традиція багатодітних родин залишається в минулому Галичини. Натомість невпевненість у завтрашньому дні позбавляє родини права планувати народження дітей.

Якщо на Заході народжуваність зменшується завдяки заможності, то в Україні – через бідність, кажуть демографи.


  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG