Доступність посилання

ТОП новини

Буковина оговтується від повені і потребує державної допомоги


Чернівці – За останніми даними, вже 9 осіб загинуло і одна пропала безвісти внаслідок стихії на Буковині. Вода повністю знищила десятки кілометрів доріг, півсотні мостів. Зруйновані 60 кілометрів газопроводу. Затоплені майже 20 тисяч гектарів сільгоспугідь і понад 9 тисяч житлових будинків. Лише попередні збитки вимірюються півтора мільярдами гривень. Села Вижницького району та повністю весь Путильський відрізані від цивілізації. Мешканцям цих районів вертольотом доставляють харчі, воду та одяг. Наслідки стихії в кожному населеному пункті обстежують спеціальні робочі групи – визначають, де і яка допомога потрібна. Щоправда, є села, куди ще не ступала нога такої групи – там вода стоїть навіть на автошляхах.

Керівник обласного штабу з ліквідації наслідків стихії Віталій Усик розповів на прес-конференції:

«Село Чорногузи Вижницького району попросило 100 солдатів для того, щоб там проводити розбір будинків і проводити очистку. На завтра домовилися, що ці люди там будуть. Багато просять кранів, будь-якої техніки. Стосовно харчування звернулися два райони Путила і Вижницький – вони відірвані, не можна завезти. Всі решта працюють сьогодні у нормальному режимі, іде відновлення доріг», – зазначив Віталій Усик.

Людей із затоплених домівок учора рятували у Новоселицькому районі – там навіть створений спеціальний аварійно-рятувальний загін. Рятувальник В’ячеслав Тодощук розповів, що вони знімали людей з дахів, тварин рятували, допомагали, чим могли. А от сьогодні, кажуть рятувальники, звернень від людей, які потерпіли, поки що не було: «Стоїмо, чекаємо – може, треба допомогу якусь надати».

Чекають допомоги – хоча б у вигляді їжі

Допомоги, про яку говорив рятувальник, люді в селі Тарасівці потребують уже сьогодні – там половина села залишилася відрізаною від цивілізації. Велика вода стоїть просто на автодорозі. Харчі та продукти із магазинів, які залишилися по той бік, їм тракторами доставляють односельці. Один із трактористів, який віз продукти та воду, каже, що по той бік є люди, які вже по чотири дні нормально не харчувалися. Вони сидять на горищах і чекають допомоги – хоча б у вигляді їжі.

В обласному штабі з ліквідації наслідків обіцяють, що вже за тиждень не буде жодної хати, відрізаної від цивілізації.

За словами керівника штабу Віталія Усика, буде розроблена серйозна програма із сітьовим графіком виконання робіт, таким чином, щоб протягом тижня відновити життєдіяльність населених пунктів. Він зауважив, що наразі не йдеться про відремонтовані дороги і мости, але принаймні не буде жодного населеного пункту, де люди були б відрізаними від зовнішнього світу.

Як зазначив Віталій Усик, допомогти харчами та надати гуманітарну допомогу постраждалим вже зголосилися місцеві підприємці, товариство Червоного хреста. Також в управлінні МНС є зібраний одяг – при першій потребі, його відправлять людям, які цього потребують.

Обласні керівники розповіли журналістам, що запит стосовно першої допомоги вони вже надіслали до уряду країни. Там обіцяють виділити 100 мільйонів гривень першочергової допомоги. На ці кошти, насамперед, відновлюватимуть газопровід, основні дороги.

(Чернівці – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG