Доступність посилання

ТОП новини

Змінений держбюджет мав би прискорити подолання наслідків повені


Юлія Жмакіна

Київ – Західні регіони України продовжують потерпати від наслідків повеней. А у деяких районах із острахом лише очікують свавілля природи. Так у місті Чопі, що на Закарпатті, ще прогнозують підняття води у річці Тисі до максимального рівня, надії покладають на укріплену торік греблю. Прем’єр-міністр заявляє, що кризова погодна ситуація минула. Тепер питання лише, як максимально ефективно держава допомагатиме постраждалим особам. Із резервного ж фонду уряд уже вирішив (ще до розгляду змін до держбюджету у парламенті) виділити додаткових 42 мільйони гривень для невідкладних робiт iз відновлення об'єктів комунального господарства в захiдних регiонах. Тим часом бюджетний комітет у середу розглянув два законопроекти про зміни до бюджету – урядовий і президентський…

Для кого закінчився жах «великої води», починається не легший час «відновлення життя». Кому шукати дах над головою, кому чистити колодязі або відновлювати дороги.

Допомагати краще і швидше у цьому – нове завдання уряду. Про це говорили у середу на засіданні Кабміну. Так, зокрема, спростили порядок обстеження житлових будинкiв, постраждалих унаслiдок повенi. Також Юлія Тимошенко скасувала тендер на проведення відновлювальних робіт.

«Ми не будемо проводити тендери на залучення підрядників для того, щоб відновлювати мости, дороги, дамби, а будемо давати можливість місцевим органам влади обрати найефективніших підрядників, які зможуть побудувати все це в найкоротші терміни, не втрачаючи навіть тижня. Але потім Контрольно-ревізійне управління буде дуже і дуже уважно стежити за кожним видатком, щоб допустити жодних зловживань», – зазначила Прем’єр-міністр.

І ще одне урядове рішення: громадяни, які через повінь втратили майно, придбане за кредитом пiд заставу, не мають повертати кошти банкам. Заступник міністра юстиції Євген Корнейчук наголосив: «Стандартні умови кредитних угод, усіх в Україні, передбачають, що це майно підлягає 100-відсотковому страхуванню. Тобто у разі, якщо майно зруйноване, то проблем у громадян і організацій не виникне. Банки мають повертати ці кошти самостійно, звертаючись до страхових компаній».

Направити гроші на рахунки людей, щоб не було жодних проміжних ланок, вимагає Прем’єр-міністр. Виплата ж авансових компенсацій здійснюється через відділення Укрпошти. І як повідомив перший заступник міністра соцiальної полiтики Павло Розенко, станом на ранок середи жителям захiдних регiонiв, що потерпiли вiд стихiї, виплатили близько 8 мільйонів гривень.

Чи спроможний парламент 31 липня ухвалити зміни до держбюджету?

Але без Верховної Ради не обійтися. У четвер парламент повинен ухвалити зміни до бюджету, які стосуються не тільки відновлювальних робіт, але й аграрного сектору.

Засідання парламенту у четвер відбутися може, зауважив Радіо Свобода народний депутата від БЮТу Володимир Бондаренко. «Трагедія, яка сталася на Заході, не може залишити нікого спокійним. Очевидно, є частина людей, які просто фізично не можуть дістатися до Києва за такий короткий час. Ці люди завжди живуть на яхтах, або на островах, або на сафарі, де немає зв’язку. Я до них не належу. Тому я є у Києві і мої соратники із БЮТ усі на місці», – каже він.

Однак зібратися – це не означає ухвалити зміни до держбюджету. Принаймні, це зрозуміло з позиції Партії регіонів, фракція якої, запевняє народний депутат Вадим Колісниченко, на позачерговому засіданні Верховної Ради теж буде.

«Це взагалі-то PR-акція Тимошенко та Президента щодо спеціального внесення змін до бюджету. Бо це дурниця. Для цього у нас є кошти Резервного фонду, які завжди на ці справи видавалися. За 17 років незалежності України жодного разу не приймалися закони, які б вирішували б питання з кліматичними чи природними катаклізмами. Це класичний PR перед президентськими виборами», – заявив Вадим Колісниченко.

Напередодні у бюджетному комітеті знову «зійшлися» (як і кілька тижнів тому) два законопроекти про зміни до бюджету – один урядовий, інший президентський. В обох ідеться про збільшення дохідної та видаткової частин бюджету.

Водночас Юлія Тимошенко встигла зустрітися із керівництвом Верховної Ради і керівниками фракцій. Вона каже: є надія і шанси, що зміни до державного бюджету будуть ухвалені.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG