Доступність посилання

ТОП новини

Прикарпаття отримує гуманітарну допомогу


Івано-Франківськ – З дня на день з Ополє на Прикарпаття прибудуть вантажівки з гуманітаркою для постраждалих від повені. Обласний центр отримає допомогу від чотирьох польських міст-побратимів: Ополє, Любліна, Кшанова, Жешова.

Уже за перший тиждень від обласних рад надійшло понад 1 млн. грн. Кожний район Прикарпаття (адже від повені постраждали всі 19 адміністративно-територіальних одиниць) має «опікунів» з областей України. Приміром, верховинцям допомагатимуть кіровоградці, тлумаччанам – дніпропетровці, рожнятівцям – черкащани. Київська область допомагає трьом найбільш постраждалим районам – Снятинському, Косівському та Коломийському.

160 тонн вантажу – це товари першої необхідності та по 2 тисячі гривень 60 найбільш постраждалим від повені людям вручила голова Київської обласної держадміністрації Віра Ульянченко, водночас зазначивши, що йдеться не лише про одноразову допомогу.

«Будемо працювати з цими районами до того моменту, доки не налагодиться нормальна життєдіяльність. Ми готові допомогти в соціальній сфері, перш за все в підготовці дітей до навчального року і в оздоровленні. Ми готові допомогти продуктами харчування, перш за все для тієї ж бюджетної сфери: закладів охорони здоров’я, для годування дітей у школах, дитячих садочків» – сказала Віра Ульянченко.

Гроші підуть на ремонт приміщення, а не на побутову техніку

Генеральний консул Республіки Чехія у Львові Ладіслав Граділ передав гуманітарну допомогу для постраждалої від стихії Івано-Франківщини – товарів першої необхідності на 300 тисяч гривень. Прибула автоколона МНС Росії з 12 вантажівок, які привезли 54,5 т гуманітарної допомоги: електростанції, зварювальні апарати, бензопили, намети, посуд, мотопомпи, ковдри. У Заболотові дислокується зведений рятувальний загін з Польщі, майже 80 спеціалістів, 30 мотопомп задіяні на відкачуванні води.

Своїх земляків підтримують і прикарпатці. Лише за перший тиждень люди принесли в Червоний Хрест одягу, теплих речей на дві багатотонні вантажівки. Зараз червонохрестівці звернулися до краян із новим проханням, – каже голова обласної організації ТЧХ Валерій Старченко.

«Практично люди втратили побутову техніку, починаючи від пральних машинок, телевізорів та навіть елементарного посуду. Наші старенькі самотні люди – а їх близько 3,5 тис. потребують цього. Бо гроші, які вони отримають як компенсацію, підуть на ремонт приміщення, але ж не зможуть купити цю побутову техніку».

Завдяки Міжнародній Федерації Червоного Хреста та благодійному фонду Рината Ахметова «Розвиток України» закуплено 2,5 тис. фільтрів для очистки води. Допомога останнього у Верховинському районі склала понад півмільйона грн. Адресну допомогу надає потерпілим і координаційний центр Руслани Лижичко «Карпати. Повінь. SOS».

Для отримання гуманітарної допомоги і справедливого її розподілу в районах створені комісії з представників влади, органів соціального захисту, громадськості.

(Івано-Франківськ – Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Галина Добош

    Радіо Свобода співпрацюю з 2007 року. Власкор по Івано-Франківській області. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Івана Франка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG