Доступність посилання

ТОП новини

Чиновники сперечаються, хто більше допомагає потерпілим від повені. Реальна допомога чи піар?


Київ – Хто допомагає більше потерпілим від стихії і чия допомога краща, а робота ефективніша? Схоже, що ці питання більше хвилюють українських можновладців, аніж сама ліквідація наслідків стихії. Принаймні, на це вказують останні заяви можновладців та чергова перепалка між Кабінетом Міністрів та Секретаріатом Президента. Де закінчується реальна допомога й починається політичний піар? Як оцінюють допомогу держави самі постраждалі?

І чого тільки не зробиш, щоб попіаритися! Однак чомусь постійно виходить, що політичний піар ведеться на людському горі. Нинішнє стихійне лихо у Західній Україні вкотре продемонструвало це і викликало черговий обмін різкими заяви між Секретаріатом Президента та Кабінетом Міністрів.

Учора Прем’єр Юлія Тимошенко звернулася до Президента Віктора Ющенка із проханням скасувати військовий парад на День Незалежності. А кошти, заплановані на його проведення, пані Тимошенко запропонувала направити на подолання наслідків стихії у постраждалих від повені регіонах.

Відповідь керівника президентського Секретаріату Віктора Балоги не забарилася. Пан Балога назвав пропозицію Тимошенко «спекуляцією». При цьому наголосивши, що Президент своїм Указом про оголошенням постраждалих територій зонами стихійного лиха зобов’язав уряд профінансувати заходи щодо подолання наслідків повені. А кошти на це, каже Віктор Балога, передбачені у законі щодо змін до держбюджету.

А сам Президент звернувся до уряду із вимогою забезпечити доставку гуманітарної допомоги у постраждалі райони. Віктор Ющенко також звинуватив Кабінет Міністрів, що той не зміг скоординувати роботу комісії із питань гуманітарної допомоги.

Де закінчується допомога і починається піар?

Реальна допомога урядовців закінчується там, де починається з’ясування стосунків, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода академік та громадський діяч Мирослав Попович. А допомога потерпілим та ліквідація наслідків стихії – це не справа Президента.

«Цей театр починається вже тоді, коли питають, хто більше допомагає. За своїми службовими обов’язками цю роботу по допомозі повинен робити уряд. Уряд і є тією інстанцією, котра повинна цим займатися. Президент може ухвалювати якісь загальнополітичні рішення. Це може бути пов’язано із допомогою зовнішньої сторони. Коли ж починається гра, це впливає на нас, громадян, надзвичайно прикре враження. Слово честі, огидне враження», – зазначив Пан Попович.

Виділена допомога не врятує потерпілих

Тим часом, мешканці потерпілих регіонів скаржаться, що попри заяви чиновників та й візити посадовців, ситуація залишається вкрай складною. Матеріальної та технічної допомоги довелося чекати надзвичайно довго. А виділених коштів навіть близько не вистачає на відбудову зруйнованих осель, нарікають потерпілі:

– Вони тільки звернули увагу на один єдиний величезний зсув ґрунту. Гора зсунулася на мешканців, на село, де зруйнувала чотири будинки. А щовечора іде дощ. І все одно воно зсувається потихеньку, проте ніяких дій немає. Люди не знають, що їм далі робити. Чи жити тут далі?

– У хаті було 1 – 1,10 метра води. Від держави отримав 2,5 тисячі гривень. Та ще й у мене замокло лікувальне ліжко за 15 тисяч. Потрібно робити капітальний ремонт. Для цього необхідно 10-15 тисяч.


Стихія, яка пройшла Західними регіонами України, забрала життя понад 30 осіб. В Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській, Чернівецькій та Вінницькій областях зруйнувало та підтопило десятки тисяч людських осель.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG