Доступність посилання

ТОП новини

Президент США засудив насильство Росії в Грузії


Під російським обстрілом – передмістя грузинського міста Ґорі. 11 серпня 2008р.
Під російським обстрілом – передмістя грузинського міста Ґорі. 11 серпня 2008р.

Виступаючи в Білому домі у Вашингтоні Джордж Буш поклав на Росію відповідальність за загострення конфлікту у Грузії.

«Сьогоднішні дії Росії призводять до різкої ескалації конфлікту в Грузії і не відповідають тим запевненням, які США отримали від Росії, – запевнення в тому, що мета Росії обмежується відновленням статусу-кво в Південній Осетії, який існував до початку бойових дій 6 серпня».

Джордж Буш висловив стурбованість із приводу збройного конфлікту на грузинській території, покладаючи відповідальність за його ескалацію на Росію: «Росія вторглась на територію сусідньої незалежної держави і погрожує демократичній владі, обраній народом. Такі дії неприйнятні в ХХІ столітті».
Президент Джордж Буш. Вашингтон, 11 серпня 2008р.


Президент США також зазначив, що дії Москви ставлять під загрозу відносини між Росією та Сполученими Штатами і Євросоюзом.

Джордж Буш закликав до негайного припинення вогню у Грузії і підтримав запропонований Францією план мирного врегулювання конфлікту.

Документ передбачає припинення вогню й повернення до ситуації в зоні грузинсько-осетинського конфлікту, яка існувала до нинішнього загострення.

А це означає відхід осетинсько-російських формувань із ключових стратегічних позицій як у самій Південній Осетії, так і довкола неї.

Рада безпеки ООН не може дійти спільної думки щодо подій у Грузії

Позиції членів Ради розійшлися з приводу запропонованого Францією і підтриманого низкою західних країн проекту резолюції щодо конфлікту в Грузії.

Документ передбачає припинення вогню й повернення до ситуації в зоні грузинсько-осетинського конфлікту, яка існувала до нинішнього загострення.

Представник Грузії в ООН Іраклій Аласанія підтримав проект. Він сказав, що Рада безпеки має діяти. Бездіяльність її попередниці – Ліги Націй – призвела у 1921 році до окупації Грузії радянською Росією.

Представник Росії в ООН Віталій Чуркін, навпаки, розкритикував документ. Він зазначив, що проект готувався без консультацій з ними і в проекті помітні багато недоліків. Зокрема, за словами Чуркіна, відсутня принципова оцінка подій у Південній Осетії. Не йдеться про грузинську агресію та жорстокості, що там чинилися, сказав представник Росії.

Тбілісі відвідають сьогодні президенти п'яти європейських країн

Про це повідомив секретар Ради національної безпеки Грузії Олександр Ломая.

За його словами, до столиці Грузії прибудуть: президент Польщі Лех Качинський, Литви — Валдас Адамкус, України — Віктор Ющенко, Франції — Ніколя Саркозі та Естонії — Гендрік Ільвес.

«Лідери п'яти держав мають намір висловити свою підтримку Грузії, яку окуповують російські війська, її народу і демократично обраному Президенту Михаїлу Саакашвілі», – йдеться у повідомленні.

Російські солдати неподалік Цхінвалі. 11 серпня 2008р.
Президент Грузії напередодні заявив, що російські війська намагаються окупувати всю країну. При цьому Міхеїл Саакашвілі зазначив, що безпосередньої загрози Тбілісі немає.

Грузинські ЗМІ та офіційні особи заявляють про введення російських військ у міста на заході Грузії, а також у Горі – за 60 кілометрів від Тбілісі.

Міністерство оборони Росії підтвердило, що в районі міст Сенакі та Поті на заході Грузії проводились операції, проте заперечує введення військ у ці міста.

Абхазька армія у вівторок на світанку атакувала потужними артилерійськими та авіаційними ударами позиції грузинських сил у верхній частині Кодорської ущелини, повідомив міністр закордонних справ Абхазії Сергій Шамба.

Він додав, що за даними абхазької розвідки, у Кодорській ущелині зараз перебувають близько трьох тисяч грузинських військових.
XS
SM
MD
LG