Доступність посилання

ТОП новини

Чи змінить конфлікт на Кавказі геополітичне становище України?


Віктор Ющенко на мітингу в Тбілісі. 12 серпня 2008 р.
Віктор Ющенко на мітингу в Тбілісі. 12 серпня 2008 р.

Київ – «Свобода варта того, щоб за неї боротися», – ці слова Президент України Віктор Ющенко сказав на мітингу у Тбілісі. Ющенко пообіцяв, що Грузія ніколи не залишиться одна та вкотре заявив про суверенність країни. Тим часом, Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Яап де Гооп Схеффер стверджує, що двері НАТО і далі відчинені для Грузії. Що ж до України, то, за словами Схеффера, її перспективи долучитися до Альянсу не залежатимуть від результатів Грузії. Тим часом, українські експерти зазначають, що останні події на Кавказі можуть вплинути на геополітичне становище України. Як саме?

На мітингу у Тбілісі, який зібрався на підтримку Президента Саакашвілі, Віктора Ющенка зустріли оплесками. Промовляючи до багатотисячного натовпу, український Президент висловив солідарність із грузинським народом і наголосив, що підтримує територіальну цілісність Грузії. Віктор Ющенко висловив переконання, що план мирного врегулювання конфлікту на Кавказі буде ухвалений уже найближчим часом.

Росія ж називає необґрунтованою позицію України щодо дій Грузії у Південній Осетії і висловлює обурення претензіями України стосовно участі російського Чорноморського флоту у конфлікті з Грузією.

«Авторитаризм Росії має прискорити вступ України у НАТО»

Нинішній конфлікт на Кавказі – це не просто конфлікт між Грузією та Південною Осетією. І навіть не конфлікт між Росією та Грузією, сказав Радіо Свобода директор Інституту зовнішньої політики Григір Перепелиця. У даному випадку Росія намагалася продемонструвати свою провідну роль у справах геополітики. Тож ці події мають стати серйозним уроком для Європи та Сполучених Штатів. І це має прискорити євроатлантичну інтеграцію України, зазначає пан Перепелиця.

«Ми маємо переосмислити результати Бухарестського саміту НАТО, де і Грузії, і Україні відмовили навіть не у членстві, а у ПДЧ. І Європа, і США мають зрозуміти, що авторитарна Росія несе у собі традиційні загрози, і це є серйозним викликом для всієї системи загальноєвропейської безпеки. Північноатлантичний альянс має знову таки повернутися до питання надання Україні ПДЧ щодо членства у НАТО», – зауважив Григір Перепелиця.

Аргументи на корить вступу в НАТО не пришвидшать процес

Грузинсько-російський конфлікт додав аргументів для вступу України у Північноатлантичний альянс, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко. Разом з тим, на його думку, це не прискорить євроатлантичної інтеграції України.

«Ми отримали додаткові, дуже серйозні аргументи на користь якнайшвидшої інтеграції. Але ці аргументи не спрацюють автоматично, вони не означають, що процес піде швидше. Щодо темпів просування, то я не думаю, що щось зміниться. Проте, безумовно, це посилить аргументацію, як в Україні, так і в Грузії, так і для наших союзників за кордоном, хто допомагає євроатлантичному курсу цих держав», – вважає Олександр Сушко.

Питання щодо приєднання України та Грузії до плану дій щодо членства у НАТО мають розглянути на черговому саміті у грудні.

(Київ – Прага)

  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG