Доступність посилання

ТОП новини

Президент підтримує Грузію. Чи вплине це на стосунки з Росією?


Президенти Лех Качинський, Віктор Ющенко, Валдас Адамкус і Тоомас Гендрік Ільвес у Тбілісі 12 серпня 2008р.
Президенти Лех Качинський, Віктор Ющенко, Валдас Адамкус і Тоомас Гендрік Ільвес у Тбілісі 12 серпня 2008р.

Київ – У грузинсько-російському конфлікті український Президент зайняв чітку позицію. Від самого початку Віктор Ющенко висловлювався на підтримку Грузії. Це вже спричинило низку різких заяв Росії на адресу України.

Позиція Президента Віктора Ющенка у конфлікті між Росією та Грузією була однозначною. Він висловив солідарність із грузинським народом і заявив про територіальну цілісність Грузії. Президент Ющенко також підписав Указ про порядок перетину державного кордону кораблями й літаками Чорноморського флоту Російської Федерації. Згідно з цим документом, Київ може вимагати, щоб військова техніка залишила територіальні води і повітряний простір України.

Ющенко не винен у погіршенні українсько-російських відносин

Українсько-російські відносини не є партнерськими, і останнім часом вони погіршуються, каже представник «Нашої України – Народної самооборони» Юрій Костенко. Однак, це зовсім не залежить від позиції
Росія і у відносинах з Україною буде дотримуватися доктрини встановлення політичної і військової гегемонії на пострадянському просторі - Юрій Костенко
Президента Ющенка щодо російсько-грузинського конфлікту, продовжує пан Костенко: «Очікувати від Росії покращення українсько-російських стосунків, що б Україна не робила, хіба що б здалася у полон Росії, не можна. Те, що Росія дозволила собі розпочати військову агресію проти суверенної держави, є свідченням, що Росія і у відносинах з Україною буде дотримуватися доктрини встановлення політичної і військової гегемонії на пострадянському просторі».

Позиція Президента Ющенка щодо конфлікту між Грузією та Росією є об’єктивною та обґрунтованою, зазначив в інтерв’ю Радіо Свобода голова парламентського Комітету у закордонних справах, представник Блоку Юлії Тимошенко Олег Білорус.

За словами голови парламентського Комітету у закордонних справах, хоча після заяв глави держави українсько-російські відносини загострилися, Росії нині невигідно погіршувати стосунки ще й з Україною.

«Це не подобається нашим сусідам. Але я не думаю, що вони не зацікавлені у тому, щоб погіршувати відносини ще й з Україною. Вони потребують міжнародної допомоги, щоб вийти з цієї халепи, у яку кинули їх «гарячі» голови, які відправили наполеонівську армію на мініатюрну Грузію. Президент України, як і президенти балтійських країн, Польщі, виступив на захист народу Грузії», – заявив голова парламентського Комітету у закордонних справах, представник Блоку Юлії Тимошенко Олег Білорус.

Президент мав порадитись

Президент не може одноосібно говорити за всю державу. Тож висловлювати позицію України потрібно було лише після проведення засідання Ради національної безпеки та оборони і Верховної Ради, сказав кореспондентці Радіо Свобода представник Партії регіонів, який свого часу був Секретарем РНБО, — Анатолій Кінах.

На думку Анатолія Кінаха, після конфлікту на Кавказі українським посадовцям варто задуматися, яким чином будувати відносини з Росією: «Не може бути позицією України позиція однієї особи, навіть найвищого рівня. Це має бути позиція держави. Нам (Україні та Росії) необхідно підсилити взаємну роботу, зокрема, і на рівні міждержавної комісії, яку очолюють український та російський президенти, щоб оздоровити двосторонні відносини. Однозначно, це має робитися на умовах рівноправного партнерства і без подвійних стандартів, без політичного та економічного тиску. Потрібно проводити дуже динамічну роботу».

Тим часом Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк закликає усі парламентські політичні сили надати йому позиції фракцій щодо ситуації у Грузії. За словами пана Яценюка, це потрібно для того, щоб парламент міг ухвалити спільне консолідоване рішення стосовно конфлікту на Кавказі.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG