Доступність посилання

ТОП новини

ЄС обирає роль примирителя в російсько-грузинському конфлікті


Міністр закордонних справ Франції Бернард Кушнер. 13 серпня 2008 р.
Міністр закордонних справ Франції Бернард Кушнер. 13 серпня 2008 р.

ЄС підтримує грузинський суверенітет та територіальну цілісність. Але критикувати Росію не буде.

Зібравшись на екстрену нараду в Брюсселі, міністри закордонних справ Європейського Союзу заявили, ЄС підтримує умови припинення вогню, які розробив французький президент Саркозі, і на цьому кінець. Якщо Грузія очікувала чогось більшого, вона цього не отримала.....

На спеціальній нараді міністрів закордонних справ ЄС, яка сьогодні була скликана для обговорення російсько-грузинського конфлікту, була присутня міністр закордонних справ Грузії Єкатерін Ткешеляшвілі. Вона просила ЄС розірвати переговори про партнерство з Росією. Європейський Союз це прохання проігнорував.

Нова Європа проти старої Європи

Польща, країни Прибалтики та Великобританія вимагали суворої позиції від ЄС щодо Росії, однак міністри вирішили, що краще підтримати президента ЄС і не ризикувати з висуванням Росії обвинувачень. Сьогоднішня обережна позиція ЄС щодо російсько-грузинського конфлікту далека від реакції президентів Польщі та трьох балтійських країн, які у спільний заяві кілька днів тому звинуватили Росію в імперіалізмі. Німеччина та Франція категорично відкинули такий підхід, вважаючи, що це підірве посередницьку роль Євросоюзу.

Схоже, ЄС вибороло собі в цій ситуації роль примирителя і хоче цю роль зберегти.

Зокрема міністр закордонних справ Німеччини Франк Вальтер Штайнмаєр закликав бути обережним з однобічними звинуваченнями. Давши менше сьогодні, Штайнмаєр вважає, що можна буде зробити більше в майбутньому.
«Ми або вибираємо сильну заяву з однобічним звинуваченням або, дивлячись у майбутнє, обираємо таку роль, яка посилить стабілізацію. Це значить — тримати усі канали з Москвою та Тбілісі відкритими.

Перемир’я треба перевести з паперу в життя

Міністр закордонних справ Франції Бернар Кушнер довго розповідав про те, якою важкою була роль посередника і що остаточний мир ще треба вибороти. Текст перемир’я треба наповнити конкретними діями, вважає він, що не було зроблено за останніх 14 років: «Були резолюції, рішення ОБСЄ та ООН, і після цього була війна. Тепер ми намагаємось бути присутніми в цій ситуації, це роль французького президентства, це роль всього ЄС — включити Європу в розв’язання цього конфлікту».

Європейські міністри уникли згадки про роль міжнародних миротворців на Кавказі. Москва категорично відкидає таку можливість, яка так чи інакше потребує резолюції ООН, а тут Росія має право вето. Коло замкнуте. У заяві міністрів закордонних справ, ухваленій на сьогоднішній екстреній нараді, наводяться умови перемир’я, яке розробив Президент Саркозі, і йдеться лише про російських так званих «миротворців».

А тим часом, попри перемир’я, російські танки й далі стоять на вулицях грузинського міста Ґорі.

  • Зображення 16x9

    Ірина Халупа

    На Радіо Свобода від 1990 року. Редактор і ведуча передач «Україна і світ», «52:30 у різних вимірах», «Вечірня Свобода», «Українське коло», «30 хвилин у різних вимірах». У 2001–2007 роках заступник директора Української редакції. 2007–2011 роки – директор редакції. Жила в п’яти країнах. Люблю мови, подорожувати, українську літературу 1920-30-х років, мистецтво та старі фільми. Не терплю фальш і брехню. Щоб не збожеволіти від української політики – вишиваю.

XS
SM
MD
LG