Доступність посилання

ТОП новини

ПРО: Україна готова співпрацювати з Заходом


Новітні російські радарні системи
Новітні російські радарні системи

У зв’язку з виходом Російської Федерації з довготермінової двосторонньої Угоди про протиракетну оборону, Україна готова співпрацювати з європейськими країнами стосовно систем протиракетної оборони.

У повідомленні Міністерства закордонних справ України сказано, що 13 серпня цього року Президент Віктор Ющенко підписав Указ «Про припинення дії Угоди про засоби систем попередження про ракетний напад і контролю космічного простору» (СПРН і ККП), укладеної 6 липня 1992 року.

Згідно з повідомленням МЗС, вихід України з Угоди від 6 липня 1992 року «надасть Україні можливість налагодити активну співпрацю з європейськими країнами з метою інтеграції українських вузлів СПРН та ККП з аналогічними системами, а також, можливо, і з іншими державами, зацікавленими в отриманні даних про космічну обстановку».

Після виходу Російської Федерації з двосторонньої Угоди між урядом Росії та урядом України про засоби СПРН і ККП, як зазначає МЗС України, «втрачається будь-яка доцільність продовження участі України в Угоді про засоби систем попередження про ракетний напад та контролю космічного простору від 6 липня 1992 року.

Росія розірвала угоду ще у лютому і вже до того побудувала нові станції на своїй території

12 лютого цього року президент Росії Володимир Путiн підписав закон про розірвання угоди з Україною щодо систем запобігання ракетним нападам. Підписавши закон «Про денонсацію Угоди між урядом Російської Федерації і урядом України від 28 лютого 1997 року про засоби систем попередження про ракетний напад і контролю космічного простору», Росія остаточно відмовилася від оренди радіолокаційних станцій на території України (у Мукачевому та Севастополі). Цей документ у січні ухвалила Держдума Росії, а згодом його схвалила Рада Федерації.

Міністерство закордонних справ України у лютому заявило, що денонсація Державною Думою Росії цієї угоди не відповідає дружнім і партнерським відносинам між двома країнами.

На початку травня заступник командувача Космічних військ Росії генерал-лейтенант Олександр Лопатін заявив, що Російська система попередження про ракетний напад зможе ефективно працювати і без інформації з цих радіолокаційних станцій на українській території.

«Наші плани відмовитися від використання цих станцій не змінилися», – сказав генерал. За його словами, станція радіолокаційної системи попередження про ракетний напад, що будується поблизу Армавіра в Краснодарському краї Росії, здатна повністю прикрити південно-західний ракетонебезпечний напрям, на який орієнтовані колишні радянські станції біля Мукачева і Севастополя.

У червні цього року Президент Віктор Ющенко заявив, що у зв’язку з рішенняv Росії, у лютому 2009 року по суті закінчується пряма функція цих станцій (у Мукачевому та Севастополі), ми закінчуємо контракти з Російською Федерацією. Тому ми вважаємо за необхідне зробити перепрофілювання цих станцій».

«Переконаний, що та планка, якої було досягнуто в цій частині технологій, – це є новітні досягнення української науки і практики. Знімати з рахунку експлуатацію такого виду проектів було б великою політичною та економічною помилкою», – додав тоді Президент.

Згідно з положенням Угоди про засоби систем попередження про ракетний напад і контролю космічного простору, «кожна з держав-учасниць має право вийти з цієї Угоди, надіславши відповідне письмове повідомлення депозитарієві Угоди».

Як повідомляє МЗС України, Постійне представництво України при Координаційних інститутах СНД передало Виконавчому комітету СНД ноту МЗС України, якою Виконавчий комітет як депозитарій Угоди був поінформований про зазначене рішення України.

Дія Угоди для цієї держави-учасниці припиняється після закінчення одного року від дня отримання депозитарієм згаданого повідомлення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG