Доступність посилання

ТОП новини

Західні країни спостерігають за виведенням російських військ із Грузії


Російські військові у Ґорі, неподалік Тбілісі
Російські військові у Ґорі, неподалік Тбілісі

Президент Росії Дмитро Медведєв у телефонній розмові з президентом Франції Ніколя Саркозі пообіцяв почати виведення військ сьогодні. При цьому кінцевий термін виведення не називався.

Саркозі попередив Медведєва про «серйозні наслідки» для відносин Росії з Євросоюзом, якщо Москва порушить домовленість і не виведе війська з Грузії.

Президент Грузії Міхеїл Саакашвілі попросив міжнародну спільноту проконтролювати виведення російських військових із грузинської території.

Як повідомила прес-служба Кремля, Росія виведе свої збройні сили на позиції, визначені рішенням Змішаної контрольної комісії зі врегулювання грузинсько-осетинського конфлікту в 1999 році.
Російські війська знищили інфраструктуру грузинського порту Поті, 14 серпня 2008р.


Поки що лише російські ЗМІ повідомляють про початок виведення збройних сил Росії з грузинських населених пунктів на територію Південної Осетії. Генерал-полковник Анатолій Ноговіцін на брифінгу повідомив, що «почалося виведення російських миротворців і сил підтримки». Тим часом речник Міністерства внутрішніх справ Грузії Шота Утіашвілі сказав агенції AFP, що «немає ознак» виведення російських бойових підрозділів з грузинської території.

У понеділок американське видання «Нью-Йорк Таймс», посилаючись на неназваних представників американського уряду, повідомляє, що російські військові у п’ятницю розмістили у невизнаній Південно-осетинській республіці ракетні установки.

За словами американських урядових осіб, установки СС-21 розташували на північ від Цхінвалі – столиці невизнаної республіки. У радіус дії цих ракет потрапляє і столиця Грузії Тбілісі, повідомляє «Нью-Йорк Таймс».

Як повідомив напередодні кореспондент Радіо Свобода, російські війська утримують місто Ґорі. Російські війська появились також у кількох грузинських населених пунктах поза зоною грузинсько-осетинського конфлікту.

Грузинські ЗМІ повідомили про підрив одного залізничного моста і замінування другого на магістралі, що з’єднує захід і схід Грузії. МВС Грузії звинуватило у підриві моста російських військових. Москва рішуче заперечила це.

Повідомляють, що російські миротворці взяли під охорону об’єкти Інгурської ГЕС. Гідроелектростанція забезпечує електроенергією значну частину Грузії та самопроголошеної Абхазії. Про це заявили в Генштабі Росії. Раніше МЗС Грузії повідомляли, що російські військові захопили територію, яка прилягає до Інгурської ГЕС.

Гуманітарна криза в Грузії

Табір для біженців неподалік Тбілісі
Понад 158 тисяч осіб стали біженцями внаслідок конфлікту в Грузії, повідомило відомство ООН у справах біженців. Понад 98 з половиною тисяч стали переміщеними особами на території Грузії, 30 тисяч – у Південній Осетії та ще 30 тисяч поїхали до Росії.

Відомство повідомило, що вчора міжнародній гуманітарній автоколоні уперше вдалося проїхати до міста Ґорі.

Працівники ООН розповідають, що місто обезлюдніло й помітні явні ознаки пограбування.

Кількість жертв у Цхінвалі – десятки, а не тисячі

Кількість загиблих цивільних громадян у Цхінвалі, столиці Південної Осетії, вимірюється, скоріше, «десятками», а не тисячами людей, як це стверджують офіційні російські джерела, заявляє міжнародна правозахисна група Human Rights Watch.

«Наші дані не підтверджують офіційні повідомлення. Ми впевнені, що мова може йти про десятки загиблих, але не тисячі»,— повідомила експерт групи Анна Нейштат агентству AFP. «Наші дані спираються на інформацію про кількість поранених та спостереження свідків із найбільш постраждалих районів міста», – додала вона.

Анна Нейштат розказала, що група веде свої дослідження в Цхінвалі та у прилеглих районах упродовж тижня. За її словами, до останніх днів поширюється інформація про кілька тисяч загиблих, це не відповідає дійсності. «Це не серйозно, і це заважає відновити картину того, що тут відбулося», – каже експерт.

Росія стверджує, що 1600 людей загинули в Південній Осетії під час першої атаки грузинських військових 7 серпня, що мала на меті повернути контроль над цією територією, владу в якій захопили сепаратисти ще на початку 1990-х років.

Офіційні кола невизнаної Південної Осетії заявили про більш ніж 2000 загиблих цивільних мешканців.

Росія та Грузія звинуватили одне одного у проведенні «етнічних чисток» на території Південної Осетії.

XS
SM
MD
LG