Доступність посилання

ТОП новини

У Києві розпочав роботу IX Світовий конгрес українців


Президент СКУ Аскольд Лозинський спілкувався з журналістами у Києві 19 серпня 2008р.
Президент СКУ Аскольд Лозинський спілкувався з журналістами у Києві 19 серпня 2008р.

Українці з 30 країн світу, що представляють 20-мільйонну діаспору приїхали до Києва на IX Світовий конгрес .

Сьогодні комісія СКУ з прав людини розглядала проблеми захисту прав українців, які живуть у країнах СНД.
Йшлося про «порушення прав українців за етнічною ознакою у Росії та Узбекистані» і «звуження прав українських організацій» у цих країнах та Білорусі.

Істотним, на думку учасників Конгресу, є і брак інформації про події в Україні.

Як заявив в інтерв’ю Радіо Свобода Президент СКУ Аскольд Лозинський, «нинішній Конгрес планує виробити спільну позицію світового українства щодо захисту прав українських громад у СНД, а також щодо мовної політики всередині України. Ще одне важливе завдання СКУ – проведення заходів до 75-х роковин Голодомору в Україні».

Світовий конгрес українців утворено як міжнародну неполітичну організацію – об’єднання українських громад у 1967 році. Основні завдання Конгресу – підтримка українських громад, допомога Україні, підтримка демократичних змін в українському суспільстві.

Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк привітав учасників ІХ конгресу Світового конгресу українців: «Велелюдне зібрання – свідчення вашої великої праці на ниві об’єднання українців усього світу, адже ви взяли на себе велику місію – будувати мости від серця до серця, долаючи відстані і кордони, щоб кожен українець у всьому світі міг відчути себе частинкою єдиної нації».

За словами Яценюка, цей форум, що об'єднує наших співвітчизників з усього світу, ще раз засвідчує: українці — єдина нація, і ніякі кордони не можуть розділити нас, якщо у нас єдине серце, одна думка і одне прагнення – жити і працювати для процвітання нашої спільної Батьківщини».

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG