Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз – за територіальну цілісність Грузії


Брюссель – Європейська спільнота не погоджується з рішенням Росії визнати незалежність сепаратистських республік Південної Осетії та Абхазії. Це рішення нелегітимне й суперечить міжнародному праву. Так реагують на новий виток напруги між Росією та Грузією у європейських столицях. Водночас, з огляду на кавказькі події, брюссельські експерти з питань зовнішніх відносин звернулися до лідерів Євросоюзу з закликом допомогти євроатлантичним прагненням України.

Позиція Євросоюзу залишається незмінною, заявив сьогодні її представник Пітер Пауер. Протягом всього російсько-грузинського конфлікту Єврокомісія повністю підтримує територіальну цілісність та незалежність Грузії. За словами Пауера, «важливо пам’ятати, що вчорашнє голосування Думи не має законної сили та впливу».

Але президент Росії не послухав ні пересторог з Брюсселя, ні канцлера Німеччини. Анґела Меркель, яка нині перебуває з візитом у країнах Балтії, висловила категоричну незгоду з рішенням Росії.

Той факт, сказала Меркель, що вчора Дума і сьогодні російський президент визнали незалежність Абхазії й Південної Осетії, не відповідає спільному розумінню принципу територіальної цілісності та фундаментального міжнародного права націй, а тому є абсолютно неприйнятним.

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр різко засудив визнання Південної Осетії та Абхазії. Він висловив глибокий жаль у зв’язку з ухваленим президентом Дмитром Медведєвим рішенням.
«Цей крок підриває територіальну цілісність суверенної держави. Для нас це неприйнятно», – заявив Штайнмаєр. На думку керівника МЗС Німеччини, визнання самопроголошених республік ще більше ускладнить пошук вирішення конфліктів на Кавказі.

Фатальною стратегічною помилкою назвав рішення Медведєва голова зовнішньополітичної комісії бундестагу Рупрехт Поленц. За словами політика, створений прецедент для інших національних меншин на Кавказі, які також прагнуть незалежності.
Поленц вважає, що Москва пробує дестабілізувати грузинський уряд, домогтися його відставки і приходу до влади в Тбілісі слухняніших щодо Росії діячів.
З міжнародно-правової точки зору, заявив Поленц, визнання Південної Осетії й Абхазії нічого не означає. Щоб вони стали суверенними державами де-юре, необхідне визнання інших країн.

Сьогодні, вже після заяви Кремля, Німеччина, Франція та Великобританія, серед інших, відразу ж заявили про підтримку територіальної цілісності Грузії.

Наступного понеділка грузинське питання буде у центрі уваги позачергового саміту Євросоюзу.

Росія намагається поглибити політичну та економічну кризу в Грузії, вважає професор Болонського університету Марко Джулі.

Я не думаю, каже Джулі, що Росія, визнаючи незалежність Абхазії та Південної Осетії, має якісь енергетичні цілі. Це робиться тільки для руйнації відносин у справі безпеки. Вона не хоче бачити Грузію членом НАТО, тому всіма способами поглиблює її нестабільність. Адже загроза територіальній цілісності Грузії погано відобразиться на її перспективі приєднання до НАТО, вважає політолог Марко Джулі.

Заклик подбати про Україну

Водночас впливова неурядова організація Європейська Рада з зовнішніх відносин закликала Євросоюз у цій ситуації подбати про Україну. А саме: підтримати територіальну цілісність України та надати їй перспективу вступу до ЄС та НАТО. У доповіді йдеться про те, що з огляду на події в Грузії, наступним осередком напруги можуть стати інші сусіди Росії, зокрема Україна. Один із авторів цієї доповіді Ендрю Вілсон у інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що «Україні треба надати доступ до всіх європейських свобод, включно з дорожньою картою для встановлення безвізового режиму. ЄС повинен підтримати Україну в організації виведення російського флоту з Чорного моря до 2017 року. Європа має вивчити всі сторони стратегії щодо України як газотранспортної держави та диверсифікувати енергопостачання. Ми мусимо змінити тональність переговорів з Україною на привітніший щодо її права приєднатися до Євросоюзу та НАТО, переконаний політолог Ендрю Вілсон.

Чи прислухаються до цих порад експертів, буде відомо після наступного саміту Україна-ЄС, що має відбутися у вересні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG