Доступність посилання

ТОП новини

Україна засуджує дії Росії щодо грузинських регіонів – заява Президента


Рішення президента Росії Дмитра Медведєва всупереч численним закликам міжнародного співтовариства визнати незалежність Південної Осетії та Абхазії «несе загрозу мирові і стабільності в нашому регіоні і на європейському просторі, підриває нинішній міжнародний порядок, порушує цілісність принципів, закріплених у Статуті ООН та інших міжнародно-правових актах, є нелегітимною зміною державних кордонів і виявом тиску та силового втручання», наголошує Віктор Ющенко.

За його словами, «трагедія грузинського, зокрема і південноосетинського, народу, воєнний конфлікт між Росією та Грузією стали суворим викликом не тільки для кавказького регіону, але й для Європи та всього цивілізованого людства».

Україна засуджує визнання Росією незалежності самопроголошених утворень і закликає російське керівництво повернутися до міжнародноприйнятих норм і принципів урегулювання конфлікту та дотримання досягнених міжнародних домовленостей, мовиться в заяві Віктора Ющенка.

Україна також розраховує на об’єднання зусиль міжнародної спільноти для відновлення територіальної цілісності Грузії та заявляє про свою готовність узяти активну участь у цьому процесі, заявив Президент України.

Крок Росії щодо регіонів Грузії неприйнятний – Президент України

Україна не підтримує рішення Росії визнати незалежність Південної Осетії та Абхазії і наголошує на непорушності міжнародного принципу збереження територіальної цілісності будь-якої держави, заявив Віктор Ющенко.

«Ми шкодуємо в зв’язку з цим рішенням. Для України воно неприйнятне, і тому ми не можемо підтримати цю позицію», – сказав Президент в інтерв’ю агентству Reuters.

«Те, що сталося, є загрозою для всіх, не лише для однієї країни. Наступною може стати кожна держава, кожна країна. Якщо ми дозволимо комусь зневажати фундаментальне право територіальної цілісності, ми ставимо під сумнів існування будь-якої країни», – наголосив Ющенко.

За його словами, воєнну міць Росії тепер може відчути на собі кожна країна, що не є учасником міжнародних систем безпеки, а відтак Україна мусить зміцнити свою обороноздатність і активніше домагатися вступу до союзу НАТО.

«Наша політика не змінилася. Ми маємо на меті ввійти до загальноєвропейської системи безпеки, бо ми впевнені, що сьогодні не існує іншого альтернативного шляху забезпечити територіальну цілісність і суверенітет України», – заявив Президент.

Віктор Ющенко: Україна мала б збільшити Росії оренду за Севастополь

Порушити питання про орендну плату за об’єкти, які Росія тимчасово використовує для свого Чорноморського флоту на території України, необхідно через те, що настали нові фінансові умови й ця плата не відповідає ринковим цінам, заявив Президент України.

Старі умови було встановлено в часи, коли не існувало ринку землі, а об’єкти, що ними користується російський флот, не вважалися такими, за які треба платити, сказав Ющенко в інтерв’ю агентству Reuters.

Він також наголосив на необхідності відвернути втягування України у воєнні конфлікти.

«Ми не маємо наміру дозволяти військам, які можуть бути використані в воєнних діях проти третьої чи четвертої країни, використовувати нашу територію як базу», – заявив Ющенко.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG