Доступність посилання

ТОП новини

Війна Росії в Грузії – один із наслідків конкуренції ФСБ і керівництва російської армії (європейська преса)


Прага – Європейські газети невтомно аналізують величезні масиви інформацій про події, реакції та суперечливі дискусії щодо різкого повороту в російсько-західних стосунках. Оглядачі та експерти міркують над причинами і наслідками цих подій. Не забувають згадати при цьому й Україну.

Колишній президент Польщі Олександр Кваснєвський дав інтерв’ю італійській «Корієре Дела Сера», у якому висловив відкрите здивування діями Москви.

Кваснєвський розмірковує про те, що дії Росії в Грузії носять «саморуйнівний характер» саме для Москви. І це пов’язано, на думку польського політика, з «боротьбою між апаратом розвідки та армії» в самій Росії.

З точки зору колишнього польського президента, Захід має, насамперед, вдарити по економічних амбіціях Москви, що буде найефективнішим засобом стримування «кремлівських яструбів».
Разом з тим, цей колишній лідер Польщі побоюється, що події в Грузії можуть мати ефект доміно для Придністров’я, українського Криму та інших російськомовних регіонів.

Тим часом французька «Фіґаро» сумнівається, що в понеділок у Брюсселі ЄС ухвалить якесь конкретне спільне рішення щодо санкцій супроти Росії. Газета зауважує, що навіть сам французький міністр закордонних справ Бернар Кушнер не бачить можливостей (з боку Франції – також) для таких жорстких кроків щодо Москви. Разом з тим «Фіґаро» не виключає, що 9 вересня, під час саміту ЄС-Україна у французькому Евіані, «можливо, Європа ризикне послати Києву «сильний сигнал», щоб тримати Росію на відстані».

А лондонська «Таймс» висловлює міркування про можливість сильного позитивного сигналу для України вже у понеділок, під час обговорення в ЄС можливих контрзаходів щодо Росії. Ця газета також зауважує, що 27 країнам спільноти буде важче домовитися покарати ту ж Росію і легше дійти згоди щодо заохочення і заспокоєння України та Грузії.

Впливова британська «Файненшел Таймс» взагалі ставить питання щодо України руба: «обіцянки підтримки, які цього тижня дали Україні керівник британського МЗС Девід Мілібенд та інші міністри країн ЄС, повинні бути доповнені конкретними діями».

І такими, на думку лондонської газети, мають бути конкретні обіцянки щодо вступу Києва до ЄС, хоча б десь у майбутньому. Це, як вважає «Файненшел таймс», «підтримає прозахідних реформаторів в Україні у їхній боротьбі з суперниками, у тому числі з потужним проросійським лобі».
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG