Доступність посилання

ТОП новини

Фукуяма: Америці доведеться відмовитися від ідеї членства України в НАТО (світова преса)


Прага – Чимало газет вказують на те, що у Москві розцінили рішення саміту ЄС щодо Грузії «як свою перемогу». Оглядачі також наголошують, що енергетична залежність Європи від Росії стала головною причиною відмови Брюсселя чинити тиск на Москву. Більше того, деякі впливові експерти вважають, що однією з причин такої поведінки Європи є «суттєве послаблення впливу США на події у світі». Окремі аналітики навіть згадали сумний на сьогодні український досвід ядерного роззброєння і назвали його у світлі подій в Грузії «недалекоглядним».

Френсіс Фукуяма
Впливова американська газета «Нью-Йорк Таймс» написала, що «усвідомлення залежності від нафти і газу з Росії і небажання здійснити самогубство заради союзників, змусило Європу відмовитися від каральних заходів щодо дій Москви» в Грузії. Ця ж газета вважає, що Москва сприйняла рішення саміту ЄС щодо неї «як свою перемогу». А європейське видання «Уолл Стріт Джорнел» не виключає, що Росія «все більше утверджується в переконанні, що приклад Грузії зменшить бажання європейських членів НАТО розширювати Альянс далі, на терени, котрі знову визначені російськими сферами впливу».

Відомий американський філософ та експерт у галузі глобальної політики, Френсіс Фукуяма, заявив на сторінках лондонської «Файненшел Таймс», що новій адміністрації США доведеться «відповісти на запитання, як Америці без втрат вписатися у новий світ, баланс сил в якому змінюється несприятливо для неї, а її вплив суттєво послаблюється». Автор знаменитого твору «Кінець історії» не виключає, що якраз ослаблення Америки змушує Європу шукати нових варіантів захисту своїх інтересів.

Френсіс Фукуяма називає позиції США в Іраку, щодо Косова, щодо вступу України і Грузії в НАТО та ПРО в Європі «великими помилками», втратою морального авторитету Америки і дискредитацією «чудової справи поширення демократії». У наступного американського уряду, на думку Фукуями, вже не може бути ілюзій щодо світової воєнної та економічної гегемонії, «так уже не вийде, попереджає філософ і зазначає: «Найважливішим завданням нової адміністрації США буде пошук балансу між тим, чого ми бажаємо, і тим, чого реально ми зможемо досягти».

На завершення своєї статті у «Файненшел Таймс» Френсіс Фукуяма закликає Америку не відмовлятися від «ідеалістичної мети поширення демократії» але, разом з тим, «відмовитися від видачі Україні та Грузії нових зобов’язань щодо НАТО і придумати інші способи їхньої підтримки». На думку Фукуями, Америці «доведеться скласти нові, максимально конкретні, плани захисту тих, хто вже увійшов до НАТО, зокрема, Польщі та країн Балтії, від озлобленої та все більш потужної Росії».

«Колишня відмова України від ядерної зброї була «недалекоглядною»

Відомий американський експерт і колишній радник президента Рональда Рейгана, Дуґ Бандоу, стверджує у американському часописі «Національний інтерес», що з точки зору подій у Грузії і «розповзання цієї кризи», колишня відмова України від ядерної зброї виглядає, щонайменше, «недалекоглядною», і насамперед «з точки зору реальних інтересів міжнародної безпеки». Тоді головні ініціатори ядерного роззброєння Києва, на думку Бандоу, проігнорували небезпеку дестабілізації в рамках «колишньої радянської системи». Цей американський експерт також вважає, що сьогодні було б недалекоглядно для США і Європи «встрявати у воєнний конфлікт із Росією задля України і Грузії».

Дуґ Бандоу також сумнівається, що «членство України в НАТО є ефективною гарантією для Києва», бо фактично ніхто з нинішніх головних членів НАТО не готовий «посилати свої легіони на захист України у разі її територіальної сварки з Росією». «Але уявіть собі, – пише в «Національному інтересі» Дуґ Бандоу, – тримала б нині Україна кілька ядерних ракет з її радянського запасу, тоді б розмова про російський тиск, не кажучи вже про напад Росії, не мала б сенсу». Дуґ Бандоу завершує свою статтю словами: «якщо Америка і Європа в кінцевому результаті опиняться в стані війни на території України, то вони, напевне, жалкуватимуть про день, коли демонтовані українські ядерні боєголовки були відправлені назад до Росії з волі Вашингтона».

(Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG