Доступність посилання

ТОП новини

Чи загрожує міністрам- нашоукраїнцям відставка?


Міністр закордонних справ Володимир Огризко
Міністр закордонних справ Володимир Огризко

Київ – У Верховній Раді зареєстрували проект постанови про звільнення керівника МЗС Володимира Огризка. Проте чи знайдеться у парламенті 226 голосів на його підтримку?

Проект постанови про звільнення міністра закордонних справ Володимира Огризка був зареєстрований вчора. Його автором є депутат Партії регіонів Василь Кисельов. А сьогодні, також з ініціативи регіоналів, у Верховній Раді мали заслуховувати звіти пана Огризка та міністра оборони пана Єханурова щодо перебування іноземних суден на українській території. Однак, через візит віце-президента Сполучених Штатів Ричарда Чейні це питання відклали на невизначений термін.

Хто може звільняти міністрів?

Що ж до ймовірності звільнення Огризка, то депутати не уповноважені ініціювати звільнення міністра закордонних справ, нагадує спікер Арсеній Яценюк. Згідно із нинішнім Законом «Про Кабмін» це може робити лише Президент, переконує Яценюк.

Проте, за словами представника Блоку Юлії Тимошенко, юриста Святослава Олійника, це може робити будь-хто із депутатів: «Пунктом 12, статті 85 Конституції України передбачено, що Верховна Рада призначає і звільняє членів уряду, Прем’єр-міністра, зокрема, і міністра закордонних справ. Це положення Конституції свого часу було розтлумачене Конституційним Судом».

Разом із тим, представники Блоку Юлії Тимошенко запевняють, що не голосуватимуть за відставку міністрів допоки існуватиме коаліція. Якщо ж більшість таки припинить своє існування, тоді буде формуватися і нова коаліція, і новий уряд, або ж у Президента з’явиться можливість розпустити парламент.

Примарність відставки Огризка

З тим, що відставка міністрів сьогодні виглядає малоймовірною, погоджуються і «регіонали». А законопроект про відставку Огризка є позицією окремого депутата, на фракції це питання ще не розглядалося, каже в інтерв’ю Радіо Свобода представник Партії регіонів Тарас Чорновіл: «Ми шукаємо порозуміння з БЮТом. Для БЮТу робити кадрові відставки некоректно, доки формально не закінчилася дія попередньої коаліції».

У самому ж факті виклику міністрів до парламенту нунсівці вбачають вплив Росії, і звинувачують Блок Юлії Тимошенко у подвійних стандартах.

Тим часом, в уславленому своєю «залізною» дисципліною БЮТі з’явилася внутрішня опозиція. Це продемонструвало вчорашнє голосування за виклик міністрів Огризка та Єханурова до парламенту.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG