Доступність посилання

ТОП новини

Порада Чейнi Україні: Найголовніше – об’єднатися


Київ – Вiце-президент США Дик Чейнi закликав українцiв до єдностi і пообiцяв Українi пiдтримку його країни на шляху до iнтеграцiї Києва із захiдними демократiями.

Дік Чейні під час офіційної зустрічі з
Віктором Ющенком, 4 вересня 2008 р.
Про це пан Чейнi заявив пiсля переговорiв у Києвi з Президентом Віктором Ющенком. Чейнi, який є другим за рангом полiтиком США, здiйснює турне країнами-сусiдами Росiї, демонструючи їм американську пiдтримку пiсля росiйсько-грузинського конфлiкту.

Американський вiце-президент їхав до Києва, щоб запевнити українцiв у тому, що Сполученi Штати будуть поруч, якщо виникнуть зовнiшнi загрози: «Протягом двох десятилiть ми були разом з вами, пiдтримуючи вашу незалежнiсть, суверенiтет та iнтеграцiю до мiжнародної спiльноти. Сьогоднi ми проголошуємо нашу повну готовнiсть посилити зв’язки мiж нашими країнами, не лише зараз, але i в довгостроковiй перспективi».

«Найголовнiше — об’єднатися внутрішньо...»

Чейнi потрапив в Україну в розпал чергової полiтичної кризи, тому вiце-президент США наголошував, що для подолання зовнiшнiх загроз українцi перш за все мають мають бути згуртованими.

«Ми вiримо в право людей жити без загрози тиранiї, економiчного шантажу чи вiйськового вторгнення, чи залякування. Найкраща надiя України — подолати цi загрози у єдностi. Найголовнiше — об’єднатися внутрiшньо та з iншими демократiями».

Під час зустрічі Діка Чейні та Юлії Тимошенко, 4 вересня 2008 р.
Парламентська криза i розвал демократичної коалцiї породили сумнiви у спроможностi Києва проводити послiдовну зовнiшню полiтику. Адже уряд не пiдтримав рiзких заяв Президента щодо росiйсько-грузинського конфлiкту. Щоб з’ясувати позицiї, вiце-президент США провiв окрему зустрiч з Прем’єром Юлiєю Тимошенко. Ця зустрiч, за повiдомленнями, тривала вдвiчi довше, нiж було заплановано.

Позиція влади щодо конфлікту на Кавказі має бути чіткою

На думку Президента Вiктора Ющенка, позицiя партнерiв по коалiцiї щодо росiйсько-грузинського конфлiкту i буде одним із головних показникiв єдностi та розумiння нацiональних iнтересiв України:

«Українська влада має формулювати ясно, чiтко своє ставлення до цього конфлiкту. Вона не може бути нейтральною, вона не може проводити вiзантiйську полiтику, яка не зрозумiла нi нацiї, нi учасникам конфлiкту, нi нашим сусiдам, нi Європi».

За словами Президента, чітка позиція влади щодо грузинсько-російського конфлікту повинна ґрунтуватися на територіальній цілісності Грузії, визнанні світового плану врегулювання конфлікту, а також повинна містити занепокоєння використанням росiйського Чорноморського флоту, який базується на території України, для війни в інших країнах.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG