Доступність посилання

ТОП новини

США підтримують безпеку України і закликають до єдності – Чейні


Віце-президент Сполучених Штатів Америки Ричард Чейні, який зустрівся в Києві з українськими керівниками, також підтвердив підтримку США вступові України до НАТО.

Сполучені Штати Америки «глибоко й невідступно» зацікавлені в безпеці України, заявив віце-президент США.

«Ми віримо в право людей жити, не перебуваючи під загрозою тиранії, економічного шантажу, воєнного вторгнення чи залякування», – сказав Ричард Чейні після зустрічі в Києві з Президентом України Віктором Ющенком.

«Найбільша надія України на те, щоб подолати ці загрози, – це бути єдиною», – вважає Чейні. За його словами, Україна має «об’єднатися в найпершу чергу внутрішньо і об’єднатися з іншими демократичними країнами».

«Сполучені Штати цілковито підтримують право України створити ще міцніші зв’язки співпраці і безпеки з усією Європою й поза Атлантичним океаном. Ми віримо, що тісніші стратегічні відносини є в інтересах нас усіх», – заявив віце-президент США.

«Українці мають право обрати, чи хочуть вони вступити до НАТО, а НАТО має право запросити Україну вступити до альянсу, коли, на нашу думку, вона буде готова й коли для цього настане час», – сказав Ричард Чейні й наголосив: «Жодна інша країна не має на це права вето».

«Країни НАТО погодилися в Будапешті, що Україна врешті зможе вступити, і ця позиція не змінилася», – підтвердив віце-президент США.

Віктор Ющенко, зі свого боку, заявив, що Україну «турбує можливість використання військових сил Чорноморського флоту Російської Федерації, які базуються на території України, в конфліктах із третіми сторонами».

За словами Президента України, це пасивно втягує Україну в воєнні конфлікти і не відповідає її національним інтересам.

Раніше сьогодні під час зустрічі з Прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко Ричард Чейні заявив, що нині для України настав непростий час через останні дії Росії, повідомила речниця адміністрації США.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG