Доступність посилання

ТОП новини

Фукуяма: США не можуть до кінця гарантувати суверенітет України


Френсіс Фукуяма
Френсіс Фукуяма
Прага – У той час, як офіційний Вашингтон вкотре заявляє про підтримку вступу України і Грузії до НАТО, провідний американський філософ і політолог Френсіс Фукуяма вважає, що США не спроможні підтвердити ці слова діями. Він вперше оприлюднив цю думку в коментарі для британської газети «Файнешал Таймс», а в розмові з Радіо Свобода докладніше виклав свої аргументи.

Френсіс Фукуяма вважає, що США нині не спроможні надати реальні військові гарантії безпеки Україні, тому нечесно говорити про швидке залучення Києва до НАТО. А проблеми в Грузії, на думку політолога, виникли, зокрема, через те, що грузинське керівництво думало, що мало значно сильнішу військову підтримку з боку Америки, ніж це виявилося насправді.

«Якщо ви підете до Конгресу США і запитаєте: якщо Росія нападе на Україну, чи готові ви відправити бригади американських вояків захищати Україну, то відповідь на даний момент, я вважаю, буде негативною. Тому підтримка, яку США надають Україні, має бути політичною, економічною, дипломатичною тощо», – сказав Фукуяма.

Політолог зазначає, що в США ще не було публічної дискусії про те, до якої міри американці готові захищати Україну. А це, на його думку, має бути складовою демократичного процесу.

Зобов’язання – річ не дешева
Френсіс Фукуяма зауважує, що після війни в Іраку американці менше готові воювати за кордоном.

«Мені боляче про це казати і я б хотів, щоб Сполучені Штати могли дати гарантії безпеки Україні. Це в наших інтересах, щоб демократична Україна була вільною від російського контролю, але я вважаю, що такі зобов'язання не дешеві, і в демократичному суспільстві їх мають обговорювати», – говорить експерт.

Крім цього, політолог бачить різницю між новими членами НАТО зі Сходу Європи та Україною. Як каже Фукуяма, посилаючись на свою попередню роботу для американського уряду, одні держави просто важче захищати, ніж інші: «В Україні половина населення розмовляє російською і є проти членства в НАТО. Немає політичного консенсусу щодо членства в НАТО. Стосовно Грузії – це просто справа географії, її розташування. Дуже важко підтримувати Грузію військовими методами».

Фукуяма закликає Захід ретельно підрахувати, скільки може коштувати оборона України. І тут оглядач вважає, що НАТО не до кінця усвідомлює наслідки можливої загрози з боку Росії для кількох нових членів Альянсу. Тому Фукуяма радить підготувати конкретний план на випадок, якщо Росія вирішить пограти м'язами у державах Балтії й Польщі.

Якщо ж припустити, що членство України і Грузії в НАТО – це забагато, то якою буде відповідь Фукуями тим, хто вважає, що економічних і дипломатичних ініціатив у регіоні надто мало? – запитали його.

«Власне, сьогодні вранці я розмовляв саме про це з чільним представником НАТО. Мені здається, що ми можемо робити багато речей. Не лише економічних і дипломатичних, а й військових, які покажуть росіянам, що в нас є інші карти», – відповів політолог на запитання Радіо Свобода.

Френсіс Фукуяма здобув світову славу після публікації статті «Кінець історії?» у 1989 році, в якій описував перемогу ліберальної демократії після падіння Берлінського муру. У той час Фукуяма працював аналітиком Держдепу США, а нині є професором університету Джонса Гопкінса у Вашингтоні. На цьогорічних виборах у США Фукуяма заявив про підтримку кандидата на президента від демократів Барака Обами.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

XS
SM
MD
LG