Доступність посилання

ТОП новини

Отруєння Ющенка: Політизація справи триває


Спілкування Юлії Тимошенко з пресою біля будівлі Генпрокуратури, 11 вересня 2008 р.
Спілкування Юлії Тимошенко з пресою біля будівлі Генпрокуратури, 11 вересня 2008 р.

Київ – Чотири роки минуло відтоді, як керівник виборчого штабу Віктора Ющенка Олександр Зінченко заявив про отруєння кандидата на Президента. Винних слідство досі не встановило, проте Генеральна прокуратура вважає, що якийсь стосунок до цієї справи має i тодішня соратниця кандидата на Президента, а нині Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко.

Юлія Тимошенко в четвер була на допиті у Генпрокуратурі у справі про отруєння Віктора Ющенка. Її вже вдруге викликали до Генпрокуратури у цій справі i пообіцяли допитати ще. Допит Прем’єра тривав п’ять годин, наступного разу вона завітає до слідчих 16 вересня.

Перед входом у слідче управління Генпрокуратури, спілкуючись із журналістами, вона висловила жаль із того приводу, що питання про стан здоров’я Президента настільки заполітизоване.

«Коли одну людину, яку Президент вважає своїм конкурентом на виборах, одночасно звинувачують у національній зраді, в шпигунстві на Кремль, а зараз ще викликає Віктор Ющенко мене в прокуратуру щодо його власного отруєння, я думаю, що це вже “no comment” – і так усе ясно. Але я, як законослухняна людина, безумовно, прийшла в Генпрокуратуру», – каже Юлія Тимошенко.

Прем’єр також заявила, що необхідно провести міжнародну експертизу, яка б відповіла на запитання про те, що сталося тоді зі здоров’ям Віктора Ющенка.

Експертизи вже все підтвердили

Натомість особистий лікар Президента Ростислав Валіхновський заявив, що авторитетні міжнародні лабораторії у більш ніж десяти токсикологічних експертизах уже підтвердили наявність діоксину в організмі Віктора Ющенка, що справджує діагноз діоксинового отруєння.

Зокрема, каже Валіхновський, у травні 2006 року на вимогу Генеральної прокуратури України було проведено судово-медичну експертизу за участю 15 міжнародних експертів, серед них із Японії, Німеччини та США.

Ця експертиза, сказав Валіхновський, беззаперечно встановила факт діоксинового отруєння Президента. Результати цієї експертизи перебувають у Генпрокуратурі.

Як стверджує особистий лікар Президента, щорічні системні тести підтверджують, що на даний момент 90 відсотків діоксину вже виведені з організму Віктора Ющенка.

Раніше в інтерв’ю Радіо Свободі це підтверджував і виконувач обов’язків голови Служби безпеки України Валентин Наливайченко.

«Факт отруєння доведений і результатами роботи слідчих, і оперативною діяльністю СБУ. Цей факт підтверджений також міжнародними експертизами і відповідними лабораторіями. Три країни можу назвати: ФРН, Великобританія, Бельгія. Всі три результати підтверджують, що погіршення стану здоров’я відбулося внаслідок потрапляння в організм потерпілого значного обсягу хімічної речовини під назвою тетрахлордибензопарадіоксин».

Давні суперечки

Поки суперечки щодо проведення експертизи тривають, саме питання щодо отруєння залишається вкрай політизованим. На початку 2005 року міністр внутрішніх справ Юрій Луценко казав, що знає не тільки те, хто отруїв Президента, але й те, хто провозив діоксин через кордон. Проте невдовзі Луценко дезавуював свою заяву: мовляв, одна справа знати, інша – довести.

Три роки тому, у вересні 2005 року, подавши у відставку з посади голови Служби безпеки, Олександр Турчинов заявив, що головна проблема у розслідуванні отруєння Президента полягає в тому, що досі не встановлений факт самого отруєння. Тобто, за словами Турчинова, на той час не було проведено експертизу з дотриманням усіх процесуальних норм, щоб її результати можна було залучити до матеріалів розслідування.

Тоді Президент прокоментував слова Турчинова дуже емоційно – він сказав: «Це чуш собача». Проте згодом з’ясувалося, що на той момент відповідної до процесуальних норм експертизи справді не було проведено.

Опосередковано про це свідчить і коментар лікаря Валіхновського, який каже, що аналіз на вимогу прокуратури було проведено лише у травні 2006 року.

Заполітизована справа

На думку правозахисника Євгена Захарова, зараз розголос довкола справи набув явно гіпертрофованого, украй заполітизованого характеру.

«Те, що це питання політизується, – це погано, безумовно, але що вдієш. У нас усе на світі політизується», – скаржиться він.

Утім, розголосу тут не уникнути, вважає Захаров: «Це не залежить від прокуратури. Прокуратура мовчки передає повістку. Той, хто отримав повістку, інформує суспільство про свої дії – піде він чи не піде».

Правозахисник радить українцям спокійно ставитися до інформаційного розголосу довкола розслідування цієї справи i не звертати особливої уваги на весь шум довкола неї.

Увагу ж тим часом звертають і за кордоном. Скажімо, віце-президент Європейського парламенту, колишній голова комітету з міжпарламентського співробітництва ЄС – Україна Марек Сівец, як і багато хто в Україні, вважає, що справа отруєння Віктора Ющенка стала елементом політичної гри в Україні.

«Я не знаю, щиро кажучи. Я особисто вже розгубився у кількості звинувачень в історії, що тягнеться вже чотири роки. Ми досі не знаємо, що сталося, чому сталося і хто в цьому брав участь. Ми чули версію про російські спецслужби, про українські спецслужби, то про одну особу, то про іншу, і, зрештою, ми не знаємо нічого», – сказав Сівец в інтерв’ю Радіо Свобода.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG