Доступність посилання

ТОП новини

Стара оновлена чи нова зі старими обличчями? На яку політичну силу орієнтуватимуться Президент?


Київ – Зважаючи на нинішні проблеми у «Нашій Україні – Народній самообороні», яка вважалася пропрезидентською силою, зрозуміло, що в разі дострокових виборів виникне питання: на кого ставитиме Президент? Що це може бути за політична сила?

Дострокові вибори до парламенту – це один із виходів із ситуації, що нині склалася у Верховній Раді. До кінця цього тижня має або бути реанімована нинішня коаліція, або ж створена нова. Якщо ж ні, у Президента з’явиться 30-денний термін, упродовж якого він може розпустити парламент.

Однак очевидно, що «Наша Україна – Народна самооборона» у нинішньому форматі не є тією силою, на яку може спиратися Президент. А «Єдиний центр», так звана група голови президентського Секретаріату Віктора Балоги, не є партією, довкола якої можна було б створювати нову пропрезидентську силу.

За нинішньої ситуації Віктор Ющенко спробує скористатися своїм авторитетом та поставити на «Нашу Україну», почесним головою якої він є, каже Радіо Свобода політолог Кость Бондаренко. І очевидно, що в разі дострокових виборів ця політична сила не йтиме у блоці з «Народною самообороною», і її склад може дещо оновитися.

«Він не вийшов із «Нашої України», не перестав бути її почесним головою. Тому я не думаю, що будь-яка інша політична сила буде фаворитом Президента. Можна говорити про більшу чи меншу лояльність до Президента тих чи інших політиків або політичних сил, проте у Президента є власна політична сила, і він із нею йтиме до кінця. Принаймні, до того часу, допоки він залишатиметься почесним головою цієї партії», – каже Кость Бондаренко про Віктора Ющенка.

Блок Ющенка та альтернатива для Сходу

Найімовірніше, за нинішньої політичної ситуації Президент сподіватиметься на себе і на свій бренд та спробує створити блок свого імені, оскільки його рейтинг сьогодні все ж таки вищий, ніж рейтинг політичних сил, на підтримку яких може розраховувати Віктор Ющенко, вважає політичний експерт Сергій Таран.

А паралельно з цим можливе створення ще однієї пропрезидентської сили, про яку говорять у кулуарах. Її міг би очолити спікер Арсеній Яценюк, до неї увійшла б секретар Ради нацбезпеки Раїса Богатирьова, і ця політична сила орієнтувалася б на виборців Східної України.

«Сьогодні найімовірніше створення блоку Ющенка, електоральний рейтинг якого, по-перше, може переважити інші політичні сили, а по-друге, що дуже важливо, це лягатиме у контекст скорої президентської кампанії. Не виключено, що до блоку Ющенка будуть і інші альтернативи, наприклад, створення інших політичних проектів, які працюватимуть у тих регіонах, де Ющенко традиційно не має підтримки. Напрошується створення політичної сили, яку б очолив Яценюк і до якої б увійшла Богатирьова», – зазначає Сергій Таран.

Останній шанс Ющенка

Сам же Арсеній Яценюк каже, що розповість про свої плани щодо створення нового політичного проекту, як тільки виникне така необхідність. За його словами, це буде сила, яку фінансуватимуть, зокрема, і її представники.

На думку ж декого з оглядачів, Президент Ющенко нині зацікавлений у загостренні політичної ситуації та у зміні правил гри. І дострокові вибори для нього могли б стати останнім шансом.

Якщо ж він сьогодні не піде на загострення ситуації та зміну інституційного ладу в країні, то, очевидно, Віктор Ющенко втрачає будь-які шанси перемогти у президентських виборах.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG