Доступність посилання

ТОП новини

Поліція Чехії закрила справу про вибухи на складах у Врбетицях, підтвердивши, що за ними стоїть ГРУ


Наслідки вибуху у Врбетицях, 11 грудня 2014 року
Наслідки вибуху у Врбетицях, 11 грудня 2014 року

Поліція Чехії заявила 29 квітня, що закрила справу про вибухи на складах боєприпасів у 2014 році у Врбетицях, до яких, як встановило слідство, причетні російські спецслужби.

«Поліція вважає доведеним факт, що вибухи на обох складах у Врбетицях здійснили співробітники російської військової розвідки... ГРУ», – повідомила чеська поліція.

Рішення закрити справу в поліції мотивували тим, що Росія відмовилася співпрацювати із чеським слідством.

У поліцейському звіті імена співробітників ГРУ не згадуються, але раніше слідчі називали імена Анатолія Чепіги й Олександра Мішкіна.

Про те, що офіцери ГРУ Чепіга і Мішкін причетні до вибухів, говорив і голова чеської Служби безпеки та інформації Міхал Куделка. За його словами, контррозвідці Чехії відомі й інші росіяни, причетні до вибухів, але Чепіга і Мішкін вважаються головними організаторами. Число росіян, які брали участь в операції у Врбетицях, Куделка не навів.

Чепіга і Мішкін – ті самі співробітники ГРУ, яких британська влада, під прізвищами «Петрова» і «Боширова», звинувачує у замаху на колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля і його дочку в Солсбері у 2018 році.

Вибухи на збройовому складі у Врбетицях сталися у жовтні і грудні 2014 року. Внаслідок цього загинули двоє людей, було завдано значних матеріальних збитків: щонайменше 47 мільйонів доларів. Чеська влада заявила про підозру на адресу агентів російської військової розвідки в середині квітня 2021 року. Імовірно, ціллю вибухів були боєприпаси, які призначалися для постачання за кордон, ймовірно, – в Україну.

Росія причетність до вибухів категорично відкидала.

Форум

XS
SM
MD
LG