Доступність посилання

ТОП новини

Лідер білоруської опозиції: «Лукашенко може наловити нових політв’язнів»


Вінцук Вячорка
Вінцук Вячорка

Мінськ – Гельсінська комісія Конгресу США розглядала в вівторок ситуацію в Білорусі перед парламентськими виборами 28 вересня. Представник Держдепартаменту Дейвід Креймер заявив на засіданні, що коли уряд Білорусі виявить реальну готовність до демократичних реформ, у США буде можливість поліпшити з ним відносини. Цього тижня міністри закордонних справ країн Євросоюзу також заявили, що ЄС може зняти візові та фінансові санкції проти Олександра Лукашенка та 40 інших найвищих білоруських чиновників, якщо вибори 28 вересня будуть демократичними. Наскільки реальна демократизація режиму Білорусі? На цю тему мінський кореспондент Радіо Свобода розмовляв із першим заступником голови найстаршої опозиційної партії Білорусі, Білоруського народного фронту, Вінцуком Вячорком.

— Майже в той самий час, як американські конгресмени обговорювали ситуацію в Білорусі перед парламентськими виборами, ви разом із вашим дорослим сином вийшли на головний майдан Мінська на акцію солідарності з родинами зниклих опонентів президента Лукашенка. Розганяючи цю акцію, міліція жорстоко побила і вас, і вашого сина. Як, на вашу думку, цей інцидент вплине на подальшу передвиборчу кампанію в Білорусі?

— Міліція діяла брутально, невмотивовано, і те, як мого сина було побито, свідчить, що саме ми будемо мати після виборів 28 вересня, коли з Білорусі поїдуть міжнародні спостерігачі і коли, не дай Боже, апріорі у світі буде визнано нову Палату представників легітимним парламентом.

— Частина опозиційних білоруських політичних сил оголосила парламентським виборам бойкот, інша частина бере в них участь. Ваша партія на сьогодні має своїх кандидатів до парламенту. На що ви розраховуєте?

— Ми заявляли від початку, що розглядаємо цю кампанію як можливість легально дійти до людей із нашими програмами, матеріалами, провести зустрічі без ризику бути побитими чи затриманими міліцією… На цих виборах ми не маємо наших представників у дільничних виборчих комісіях – майже не маємо, у нас лише 0,07 відсотка від загального складу цих найважливіших комісій; ми практично не маємо своїх членів і в окружних комісіях. А це значить, що рахувати голоси будуть без нас.

— Тобто ви не розраховуєте на мандати депутатів?

— Абсолютно.

— Після визволення останніх білоруських політв’язнів США та Євросоюз виявляють стриманий оптимізм щодо подальших позитивних змін у поведінці білоруського режиму. Наскільки це виправдане, на вашу думку?

— Вважаю, що цей крок білоруської влади, визволення політв’язнів, був змушеним – вони його зробили під солідарним тиском Європи, США, а також під нашим тиском у Білорусі. І цей крок має бути підставою для відновлення Заходом контактів та розмов із офіційним Мінськом. Але тепер треба було б чекати від мінського режиму системних кроків, які б гарантували незворотність демократичних змін. Бо коли не змінюється ані законодавство, ані практика, ані система влади, то що перешкодить Лукашенкові після 28 вересня наловити нових політв’язнів, а після торгуватися за них із Заходом?

(Мінськ – Прага – Київ)
  • Зображення 16x9

    Валерій Калиновський

    Народився в 1967 році в Україні. Закінчив факультет журналістики Білоруського державного університету та аспірантуру в Інституті історії мистецтва, етнографії та фольклору Національної академії наук Білорусі. Із 1987 року працював в іванівській районній газеті на Берестейщині, мінській обласній газеті, республіканському виданні «Чырвоная змена», в парламентський газеті «Звязда» перших років незалежності Білорусі. Кореспондент Української служби Радіо Свобода в Мінську з 1994 року, з 2000 року – в Білоруській службі Радіо Свобода. Автор книг «Справа Бяляцького» (2012), «Пані Ельжбета. Історія однієї дружби» (2016), «Діти Франції. Історія сімей, які повірили Сталіну» (2019).

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG