Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний суд пояснить, що таке коаліція і який порядок її припинення


Київ – Сьогодні Конституційний суд України оприлюднить рішення стосовно парламентської коаліції. У серпні 105 народних депутатів звернулися до суду з проханням пояснити, як діє і припиняє діяльність коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді.

Виявляється українські народні обранці не зовсім розуміють свої власні закони. Зокрема коли вони стосуються коаліції. Парламентарі особливо зацікавилися принципами діяльності коаліції, після того, як з неї вийшли 2 депутати. Вже тоді колишня більшість мала менше, ніж необхідні для ухвалення рішень 226 голосів.

Виходячи з останніх рішень Конституційного суду представник Партії регіонів Олена Лукаш передбачає, що конкретної відповіді сьогодні суд не дасть.

«Починаючи зі справ про указ Президента про дострокове припинення повноважень Верховної Ради, про імперативний мандат, справ інших, наприклад про Державне управління справами, Конституційний суд завжди ухилявся від надання чітких роз’яснень і відповідей. Єдине що спромігся зробити цей Конституційний суд за останній рік роботи – це збільшив свої повноваження, коли ухвалив рішення про повноваження Конституційного суду», – зазначила Олена Лукаш.

А депутат з блоку Литвина Ігор Шаров переконаний, якщо будь яка фракція, яка є складовою коаліції, з неї з тих чи інших причин виходить, то коаліція більше не існує.

«На мій погляд, якщо рішення фракції було, а це рішення ухвалюється більшістю голосів від складу фракції. А положення про фракцію передбачає, що рішення більшості обов’язкове для виконання для всіх. От відповідь на ваше запитання», – каже Ігор Шаров.

Нема 226 – нема коаліції?

Дещо іншу відповідь на це запитання дав комуніст Адам Мартинюк: «У Конституції сказано, що в складі фракцій, які увійшли до коаліції, повинно бути не менше від половини конституційного складу. А в складі коаліції БЮТ і НУНС мали 228 голосів, а в коаліції було 227, тобто один не увійшов. Так само мають право, якщо входити, то й виходити. Індивідуального членства не допускається, але не обов’язково усі члени фракції зобов’язані увійти в коаліцію».

Тим одним, який рік тому не увійшов до демократичної коаліції був «нашоукраїнець» Іван Плющ. «Ви що не знаєте, що вирішить Конституційний суд? Те що прописано в Конституції. Якщо нема 226 депутатів, то коаліції нема», – зауважив пан Плющ.

Щоправда в Конституційному суді не завжди було добре з математикою. Свого часу судді, яким доручено тлумачити Конституцію підрахували, що один плюс один дорівнює один – у 2003 році вони дозволили Леоніду Кучмі балотуватися на третій президентський термін.

У вівторок, 16 вересня, на засіданні парламенту Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк офіційно оголосив про припинення діяльності коаліції демократичних сил.

(Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG