Доступність посилання

ТОП новини

У Росії хочуть «протверезити» керівництво України (європейська преса)


Прага – У європейській пресі друкують результати досліджень громадської думки в різних країнах ЄС, де на початку осені значно зросло занепокоєння політикою Росії, європейці нині вважають, що Росія навіть небезпечніша за Іран. У газетах з’явилися нові публікації щодо російсько-українських відносин і долі так званого великого Договору по дружбу, співпрацю і партнерство між Росією та Україною. Тут йдеться також і про продовження менторського тону щодо Києва та повчань з боку деяких провідних російських урядовців.

Впливова «Файненшел Таймс» інформує, що останні соціологічні дослідження на замовлення цієї газети показують, що після «нещодавньої російської вилазки в Грузії у Західній Європі побільшало людей, які вважають Росію небезпечнішою у глобальному плані, аніж Іран, Ірак та Північна Корея». Якщо, за опитуваннями фірми «Гарріс», у різних країнах ЄС у минулому році Росія відставала від таких глобально небезпечних країн, як Китай, США, Іран, Ірак, і навіть напередодні російського вторгнення її вважали глобально небезпечною лише 4 відсотки опитаних, то у вересні ситуація різко змінилася. 17 відсотків респондентів, як вказує «Файненшел Таймс», поставили Росію на перше місце серед глобальних загроз і вона випередила тут Іран (14 відсотків) та майже наздогнала Китай (21 відсоток).

Російська газета «Комерсант» інформує про дискусії в Росії з приводу Договору про дружбу з Україною, термін якого закінчується у жовтні. Ця газета стверджує, що існують домовленості між Москвою і Києвом щодо так званого «мовчазного продовження Договору на новий 10-річний термін». Така ситуація, як пише «Комерсант», не дуже влаштовує депутатів Державної Думи Росії, які пропонували не продовжувати цей договір, а також кримських політиків, які називають такий можливий крок Росії «дипломатією поразки». Московське видання також цитує главу департаменту країн СНД МЗС Росії Віктора Сорокіна, який щодо Договору з Україною сказав: «Ми продовжимо переконувати наших українських партнерів виконувати його статті. Сподіваємося, що наша поведінка протверезить керівництво України, і його подальший зовнішньополітичний курс буде відповідати духу партнерства». «Комерсант» нагадує, що крайній термін заяви однієї зі сторін, Москви або ж Києва, щодо завершення дії Договору про дружбу минає 1 жовтня 2008 року. Якщо цього ніхто не зробить, то дія Договору автоматично продовжиться ще на 10 років.

Чеська інформагенція ЧТК повідомила, що Чеський Конституційний суд ухилився від вирішення суперечки про компенсації людям, які втратили своє майно в українському Закарпатті (Закарпатська область), яке було з 1919-го до 1945 року у складі Чехословаччини, а потім його передали СРСР за угодою Москви з Прагою. ЧТК повідомляє, що сьогодні близько 200 членів Руської громадської організації «Підкарпатська Русь» вимагають такої компенсації і навіть називають загальну суму у розмірі близько 100 мільйоні доларів. Чеська агенція також інформує, що нинішня влада Чехії спирається у цьому питанні на рішення уряду 50-х років, де йшлося лише про символічну компенсацію частині колишніх власників маєтків на чеському Закарпатті.

(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG