Доступність посилання

ТОП новини

Будуть чи не будуть?


Віктор Ющенко навіть не призупинятиме свого указу про розпуск і дострокові вибори парламенту. Юлія Тимошенко навіть не сумнівається, що дострокових виборів не буде. Президент і Прем’єр-міністр заочно обмінялися в неділю телевізійними появами.

Президент не зупинятиме указу про розпуск і вибори парламенту.

Таких рішень не буде і таких дій немає, заявив Віктор Ющенко в інтерв’ю телеканалові «Інтер», яке вийшло в ефір увечері в неділю, але, за повідомленням Секретаріату, записане було ще в п’ятницю.

За словами Президента, призначені його указом дострокові вибори цілком можна провести за наявними списками виборців за відсутності державного реєстру виборців; таким чином провели вибори минулого року, і їх визнали за чесні і справедливі і в українському суспільстві, і за кордоном.

«Не треба шукати проблем там, де їх немає. Влада повинна забезпечити право громадянина на голос», – сказав Ющенко.

Що ж до фінансування виборів, то для таких випадків є резервний фонд бюджету, нагадав Президент.

Говорячи про розвал коаліції, він заявив, що Блок Юлії Тимошенко «зійшов із тих цілей, про які ми домовлялися». За його словами, для нього «це була трагедія».

Президент вважає, що за такою зміною позицій БЮТ стоїть «людська амбіція».

При цьому він звернув увагу глядачів: «Вас не принизило те, що українські політичні сили поголовно, коли виникла ця ситуація, поїхали за консультацією в одну столицю? Вас це не турбує як громадян?!»

Адже, за його словами, йдеться про внутрішню кризу, яка має вирішуватися виключно внутрішніми методами, і «нам не треба чиєїсь підказки».

«Мені принизливо ці речі коментувати!» – заявив Віктор Ющенко і додав: «Ми – європейська країна! Ми люди з європейськими цінностями, нас ніхто не може збити з дороги. Це наші цінності, які ми будемо захищати».

За його словами, якщо треба робити дострокові вибори за законом, то ці вибори буде зроблено.

«Якщо треба робити політичні компроміси задля того, щоб іти демократичною дорогою, ми будемо робити компроміси, бо це є суть, задля якої ми прийшли в політику», – заявив Президент.

Віктор Ющенко також «не виключив» можливості, що на виборах очолить список «Нашої України».

Прем’єр-міністр робитиме все, щоб зірвати вибори

«Я категорично заперечую проти цього указу», – заявила Юлія Тимошенко про указ Президента про розпуск і дострокові вибори парламенту в інтерв’ю телеканалові «Інтер», яке вийшло в ефір у неділю ввечері.

За її словами, «нам сьогодні категорично не можна проводити дострокові вибори». Як причину прем’єр назвала світову фінансову кризу.

«Я переконана, що потрібно зробити все для того, щоб виборів не було», – повторила вона і назвала вже іншу причину: «Ми не хочемо виборів, тому що це черговий хаос».

«Причому, що цікаво, – вибори призначені на новий рік», – заявила Юлія Тимошенко.

За її словами, якщо бюлетені рахуватимуть у той час, коли «люди будуть їсти олів’є з вінегретом», – «це безумство, його потрібно зупинити».

«Я знаю, що вони не відбудуться», – втретє повторила Тимошенко про вибори.

Блок Юлії Тимошенко не формалізував коаліційні стосунки з Партією регіонів і Комуністичної партією України з двох причин, сказала вона: «Коли я йшла на вибори, я обіцяла всім людям, які голосували за мене і за нашу політичну силу, що буде виключно демократична коаліція. А крім того, Партія регіонів абсолютно чітко з першої хвилини заявила, що вона іде на дострокові вибори і ніякі переговори щодо створення коаліції не веде».

Прем’єр не стала ні підтверджувати, ні заперечувати слова ведучого, що факт коаліційних переговорів між Партією регіонів і БЮТ підтверджували депутати від обох сил, і лише повторила, що Партія регіонів вирішила йти на дострокові вибори і переговорів про коаліцію не вела.

За словами Тимошенко, її блок не виходив із попередньої демократичної коаліції і досі вважає себе в цій коаліції та «тільки очікує», «коли наші партнери назад повернуться».

Прем’єр-міністр сказала, що заява її блоку щодо Грузії «з першої хвилини була чіткою і недвозначною: цілісність території Грузії є для нас святою». За її словами, ця позиція цілком збіглася з позицією Президента, який на саміті ЄС підписав таку ж заяву, що й пізніше вона.

Чи буде ціна на газ для України наступного року більшою від 300 доларів за тисячу кубометрів, говорити «поки що зарано», сказала вона.

Юлія Тимошенко перервала розмову на запитанні, коли вона востаннє зустрічалася з Віктором Медведчуком, і двічі не стала відповідати про це.

Коли було записане це інтерв’ю, не повідомляли.

* * * * * * * * * * *

У п’ятницю набув чинності указ Президента про дострокове припинення повноважень нинішньої Верховної Ради і призначення позачергових виборів на тій підставі, що в парламенті після розпаду попередньої коаліції не була створена нова.

Відтоді тривають судові суперечки між Блоком Юлії Тимошенко, який намагається зупинити чинність указу і так зірвати вибори, і Секретаріатом Президента, який захищає цей указ.

У БЮТ заявляють, що одне з таких судових рішень уже зупинило чинність цього указу. У Секретаріаті Президента наполягають, що указ і далі чинний, бо згадане рішення неправосудне.

Вибори цим указом призначені на 7 грудня, а не на новий рік, як сказала Прем’єр-міністр.

У Блоці «Наша Україна – Народна самооборона» раніше наполягали, що для переговорів про поновлення коаліції Блок Юлії Тимошенко мав проголосувати в Верховній Раді за заяву, яка, зокрема, «засуджує акт агресії Російської Федерації проти суверенної держави Грузії». БЮТ відмовлявся від цього.

У заяві саміту Україна – ЄС, про яку говорила прем’єр у своєму інтерв’ю, лише висловлено занепокоєння і жаль із приводу подій у Грузії, але немає жодних згадок про засудження чи агресію Росії.

Колишнього лідера Соціал-демократичної партії України (об’єднаної) Віктора Медведчука Президент Віктор Ющенко назвав разом із Юлією Тимошенко «першими партнерами в українській політиці».

Тоді в одному зі своїх неофіційних виступів за кордоном наприкінці вересня Ющенко також заявив, що Тимошенко, ставши прем’єром, запропонувала йому призначити Медведчука послом до Росії.

Наступними днями в Секретаріаті Президента заявили, що саме Медведчук нібито поїхав готувати візит Тимошенко до Москви, який, за твердженням працівника Секретаріату, мав стати підготовкою «кремлівського сценарію» в Україні.

У нинішньому телеінтерв’ю Тимошенко сказала, що в Росії говорила про те, що «Україна стоїть і буде стояти на своїх національних інтересах».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG