Доступність посилання

ТОП новини

Невицький замок у Закарпатті може загинути


Ужгород – Невицький замок – унікальна пам’ятка 12 століття – може загинути через безгосподарність та чиюсь халатність. Як з’ясувалося, фортеця нікому не належить. А через це на її порятунок неможливо залучати кошти. Наразі вивченням та дослідженням споруди займаються лише фанати-науковці та волонтери.

Високо над Ужем, на стрімкій горі, що поросла густим лісом, мовчазно здіймаються вищерблені часом і негодою стіни Невицького замку.

Археологи датують цю пам’ятку 2-им століттям і кажуть, що не лише для Закарпаття і України, а й для всієї Європи вона має неабияке значення.

«Це ж парадокс!»

Унікальна споруда вистояла віки, однак сучасники можуть її втратити через елементарну безгосподарність. Це ж треба: замок нікому не належить!

Через це неможливо залучити кошти на його дослідження та музифікацію, каже історик, археолог, керівник громадського об’єднання «Невицький замок» Олександр Дзембас: «Уявіть собі, Невицький замок сьогодні не є на балансі ні в районі, ні в селі. Є міжнародні фонди, які готові фінансувати проект музифікації замку. Але нема з ким укладати угоду. Отакий парадокс!»

Подорож у середньовіччя

Історики кажуть, за роки вивчення та проведення розкопок у Левицькому замку та навколо нього накопичили просто унікальний матеріал. Якби гроші, зусилля та бажання – можна б зробити нечуване: «Пам’ятка автентична. Ми вивчили всі етапи перебудов, накопичили величезну інформацію про замок, усе це мусить бути відтворене. Якби вдалося кошти залучити, то можна б сучасника перенести в справжнісіньке середньовіччя».

Поки що ні українська, ні міжнародна спільнота не можуть долучитися до справи порятунку Левицького замку. Роблять це виключно волонтери: під наглядом археологів проводять розкопки, облагороджують територію.

Якби їхню роботу оплачували, кажуть спеціалісти, то це вже обійшлося б щонайменше в півтора мільйона гривень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG