Доступність посилання

ТОП новини

Кримінальна справа губернатора штату Іллінойс


Нью-Йорк – У Сполучених Штатах заарештовано губернатора штату Ілінойс Рода Блаґоєвича за звинуваченням у корупції.

У свої п’ятдесят років – а для політика це ще молодість – Род Блаґоєвич вважався висхідною зіркою Демократичної партії. За ним прийшли додому агенти Федерального бюро розслідувань. Заарештованого звинувачують у зловживанні владою і у спробі торгувати сенатським місцем у Конгресі, яке звільнилося після обрання Барака Обами президентом США.

Барак Обама був сенатором від Іллінойсу. За Конституцією, губернатор має право призначати сенатора, якщо звільняється місце, до кінця терміну. Обама встиг прослужити три роки з шести, тож решту терміну Блаґоєвич «виставив на продаж» – хто більше дасть. На початку листопада він сказав Джону Гаррісу, шефові канцелярії, що «сенатське місце – коштовний товар і його за просто так не віддають». Блаґоєвич також зважував варіант призначення власної особи до Сенату, бо це відкриває, за його словами, великі можливості. «Я хочу заробити гроші», – казав губернатор. Все це записано на стрічку.

Слідчі ФБР докладним чином описують всі схеми Блаґоєвича

Телефонні розмови Блаґоєвича Федеральне бюро розслідувань перехоплювало, з дозволу федерального судді, упродовж місяця, відколи поширилися чутки про торгівлю посадами.

Род Блаґоєвич став губернатором великого штату на Середньому Заході Америки 2003-го року, причому гаслом його виборчої кампанії була обіцянка покласти край корупції, що роз’їдала верхній ешелон влади штату. Досить сказати, що протягом останніх 35 років троє губернаторів Іллінойсу потрапили до в’язниці за хабарництво й розкрадання громадських коштів. Останній за часом, республіканець Джордж Райєн, якого замінив демократ Блаґоєвич, отримав 78 місяців тюрми, де він сидить і нині, за торгівлю посадами, те саме, за що заарештували Блаґоєвича.

Якщо журі присяжних засідателів визнає Рода Блаґоєвича винним у корупції – мінімальний вирок за подібні злочини 6 років тюрми. В обвинувальному висновку на 76 сторінок слідчі ФБР докладним чином описують всі схеми Блаґоєвича, за допомогою яких він прокладав собі шлях до швидкого збагачення. Там, зокрема, говориться, що губернатор відверто казав: «Місце у Сенаті для мене відкриває великі можливості, я його можу справді дорого продати».

Блаґоєвич також планував влаштувати власну дружину членом рад директорів низки корпорацій із зарплатою кожна по 150 тисяч доларів на рік. Блаґоєвич сподівався, що його призначать міністром або послом, коли він піде у відставку, і навіть планував балотуватися у президенти США 2016-го року.

Арешт поклав край планам і мріям губернатора.

(Нью-Йорк – Київ – Прага)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG