Доступність посилання

ТОП новини

Парламент схвалив зміни до держбюджету-2008


Верховна Рада збільшила доходи державного бюджету на цей рік на понад 11 мільярдів гривень, а видатки – на більш ніж 13 мільярдів.

За ухвалення в цілому законопроекту про внесення змін до закону про Державний бюджет України на 2008 рік, запропонованого Кабінетом Міністрів, проголосували 266 депутатів.

Закон, зокрема, передбачає спрямування близько 3 мільярдів гривень від цільового розміщення державних цінних паперів на створення стабілізаційного фонду.

Крім того, планується направити надпланові надходження від перевищення валових доходів над видатками Нацбанку (1 мільярд гривень) на поповнення коштів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, зменшивши при цьому план надходження коштів від приватизації державного майна із 8,6 мільярда гривень до 600 мільйонів.

Документ також передбачає збільшення на понад 6,5 мільярда гривень дотацій Пенсійному фонду та збільшення до 7,5 мільярда гривень розміру бюджетної компенсації «Нафтогазу України» різниці в цінах закупівлі імпортного газу і продажу його населенню та бюджетним установам.

Кабмін подав пропозиції щодо змін до держбюджету-2008 на розгляд Верховної Ради у середині жовтня, а в листопаді вніс до них корективи.

********
Парламент заборонила банкам підвищувати відсоткові ставки за кредитами

Верховна Рада сьогодні ухвалила закон, який забороняє банкам змінювати умови укладених із клієнтами договорів, зокрема, щодо збільшення розміру процентної ставки за кредитними договорами або зменшення її розміру за договорами банківського вкладу.

У законі передбачається «визнати нікчемними» положення договорів, якими закріплюється право банку в односторонньому порядку переглядати умови цих угод.

Водночас, парламент не підтримав прикінцеві положення документа, якими передбачалося, що правила даного закону застосовуються і до договорів, укладених до набрання чинності проголосованим сьогодні законом.

Досі при укладанні кредитних договорів банки, як правило, залишали за собою право перегляду в однобічному порядку відсоткових ставок за кредитами.

********
Віктор Ющенко проведе екстрену нараду

Президент збирає екстрену нараду з головами місцевих державних адміністрацій з приводу заборгованості з виплати заробітної плати та відключення теплопостачання, повідомив заступник голови Секретаріату Президента Роман Безсмертний.

«Весь робочий графік Глави держави на 16 грудня буде присвячений спільному з представниками місцевої влади та експертами напрацюванню рішень, які мають мінімізувати прояви економічної кризи, що безпосередньо стосується кожної людини», – цитує Безсмертного прес-служба Глави держави.

Він зазначив, що заборгованість із зарплати в бюджетній сфері зростає. За даними місцевих держадміністрацій, на 1 січня поточна заборгованість перевищуватиме 461 мільйон гривень, прострочений борг – 48,38 мільйона.

На початок року найбільші суми заборгованостей перед працівниками бюджетної сфери виникнуть в Дніпропетровській, Вінницькій, Чернігівській та Донецькій областях.

«При цьому найбільше від невчасної сплати зарплати постраждали працівників установ освіти і охорони здоров'я», – йдеться в повідомлення.

Під час наради йтиметься і про проблеми масового відключення теплопостачання. За словами Безсмертного, попередження про це надходять з різних регіонів України, в тому числі й з Києва.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG