Доступність посилання

ТОП новини

Бюджет-2009 як інтелектуальний виклик


Київ – Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко запропонувала Верховній Раді взяти до розгляду проект держбюджету-2009, який був зареєстрований у парламенті ще у вересні, а вже потім спільно розробляти усі поправки, враховуючи економічно-фінансову кризу. Голова Верховної Ради Володимир Литвин висловив сподівання, що парламент зможе розглянути бюджет у четвер. Які ж вимоги висуває криза до головного кошторису країни?

Юлія Тимошенко звернулася до парламенту з проханням розглянути цього тижня проект держбюджету на наступний рік, який уряд розробив ще влітку. У першій половині вересня цей законопроект зареєстрували у Верховній Раді, але вже тоді він був різко розкритикований. Президент тоді зазначив, що головний кошторис складено за заниженими показниками економічного й соціального розвитку.
Наразі, фінансово-економічна криза поставила під сумнів виконання навіть такого бюджету. Розуміючи це, Юлія Тимошенко виступає з пропозицією: спочатку ухвалити те, що є, а же потім разом із бюджетним комітетом та усіма фракціями «відпрацювати доповнення і технічні завдання уряду по бюджету на 2009 рік, які дадуть можливість врахувати всі ознаки фінансово-економічної світової кризи» і вже наступного тижня ухвалити бюджет у новій, так би мовити, «кризовій редакції».

Щоб наповнити бюджет треба зменшити податки

«Наша Україна» вважає, що найбільшою помилкою нового бюджету та уряду у цих умовах було б збільшувати податки. Адже великі промислові підприємства втрачають своє значення, як наповнювачі бюджету і основний тягар порятунку країни лягає на малий та середній бізнес. Вже зараз спостерігається зменшення податкових надходжень до бюджету і дефіцит нарахує близько 19 мільярдів, а в наступному році він може бути ще більшим. Держава має виступити з ініціативою реструктуризації внутрішнього боргу, але це треба робити не за рахунок дрібних підприємців. Бо якщо малий бізнес не витримає кризи, то в країні взагалі не буде кому платити податки.
Тому треба не збільшувати, а зменшити податковий тиск: фіскальний, формальний і орендний, щоб дати можливість приватній ініціативі адаптуватися до кризи і врешті решт наповнити державну скарбницю, – каже народний депутат фракції «НУНС» Ксенія Ляпіна.
Бюджет 2009 ­– інтелектуальне випробування для владної еліти
Неординарна ситуація вимагає неординарних рішень. Тому розробити адекватний державний бюджет для країни, яка переживає обвал національної валюти і отримала через це величезні проблеми з імпортом; країни, яка втрачає експортний ринок; країни, яка живе в умовах рекордної інфляції та невизначеної ситуації з визначенням вартості енергоносіїв – це колосальний інтелектуальний виклик.
Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин вважає, що розробити антикризовий бюджет і ухвалити його можливо, але при наявності консолідованої позиції. І в першу чергу, всередині владної коаліції, яка мусить взяти на себе головну відповідальність. Також адекватне реагування на кризу неможливе без співпраці усіх гілок виконавчої влади.
Спікер Володимир Литвин запропонував розглянути бюджет-2009 у четвер. Як досвідчений політик, Литвин знає, що входити в новий бюджетний рік без ухваленого бюджету можна, але в умовах економічної кризи і безупинної політичної позиційної війни – надто ризиковано. Неконтрольований розвиток негативних тенденцій може призвести до ситуації, коли при владі не залишиться жодна із представлених зараз у парламенті політичних сил.
(Київ – Прага)
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG