Доступність посилання

ТОП новини

Презепіо. Вертеп по-італійськи


Презепіо на площі Іспанії, Рим
Презепіо на площі Іспанії, Рим

Рим – У багатьох католицьких країнах різдвяні свята проходять із класичними атрибутами: ялинкою і Дідом Морозом. Однак на Апеннінах це і досі не вважається обов’язковим символом святкувань, бо там живе давніша традиція вертепів. В оселях, церквах, на площах виставляють презепіо – ясла Ісуса Христа. Це художнє відтворення сцени Різдва Христового, що описана в Євангелії.

Презепіо прикрашає помешкання багатьох родин, особливо там, де є діти. Разом із батьками вони готують подарунок для немовляти Ісусика: зводять будинок і створюють сцену його народження. Ісус лежить у яслах на соломі, а біля нього Діва Марія і Йосип. Святе сімейство – це основа будь-якого презепіо. Ще можна помістити біля них пастухів із овечками, волхвів-мудреців. Далі, на що багата фантазія, і вона часто виходить за межі оформлення печери у Віфлеємі.
Матеріал, фігурки для презепіо можна знайти на різдвяних базарах чи в крамницях. Їх роблять також власноруч із пластиліну, глини, картону і навіть солодкого тіста. За роботою вся родина, найбільше клопотів у дітлахів: як розташувати Марію біля ясел Ісуса, а овечкам де краще бути? Малечі розважаються і одночасно дізнаються про біблійну історію народження Христа – так батьки поєднують у вихованні приємне і корисне.
Традиції щонайменше вісім століть
Ця традиція зародилася у Центральній Італії, потім перекочувала до Неаполітанського королівства, а звідти поширилася на весь півострів, у Європу та в інші далекі країни. Ідею створення презепіо приписують святому Франциску Ассизькому, небесному захиснику Італії. В кожному регіоні свої традиції, існують музеї і різні художні школи створення національних вертепів.
Найвідомішим вважається презепіо Неаполітанське. Працівник Музею презепіо Анджело Сорті зазначає: «Неаполітанське презепіо з’явилося в часи барокко у 1700-х роках. За структорою своєю воно дуже гарне. Там не стільки приділяють увагу центру композиції про народження Ісуса, як довколишній атмосфері: там є трактир, різні відомі особи країни – це як історія нашого щоденного життя. Неаполітанське презепіо заслужено вважається королем із-поміж інших».
Різдвяні сувеніри — норвезькі тролі
Такі різні вертепи
Головна особливість італійського презепіо – поєднання життя Святого сімейства з побутом простих людей. Часто в композиціях фігурують сучасні кумедні герої, екзотичні птахи, рослини. Любителі театральності і забобонів йдуть ще далі, поселяють у «домашньому Віфлеємі» казкові чудовиська, популярні в інших країнах Європи. Наприклад, ставлять на сторожі міста норвезького троля.
Це вже дуже оригінальне презепіо виходить, каже пані Стефанія, яка напередодні свята продає багато таких колекційних сувенірів. Вона також пояснила: «Якщо з тролем поводитися добре, він приносить до хати добро. У протилежному випадку він буде мститися, так каже історія. Їх не можна брати за носа, оскільки носи у них дуже довгі. Коли ж візьмете за носа, то троль несамовито розлютиться».
Пізнати Бога ближче
У різдвяні свята чи не найбільше задоволення для італійців ходити по церквах та площах і розглядати презепіо. Їх виставляють також у вітринах магазинів, на залізничних вокзалах, в інших громадських місцях. У Римі найграндіозніша лялькова композиція на тему народження Ісуса – на площі Святого Петра у Ватикані. Там фігури сягають зросту людини.
Найпопулярнішою традиція вертепів залишається в Італії, у Польші і Чехії. На Апеннінах вважають, що оформлювати вертеп набагато цікавіше, ніж прикрашати ялинку. У презепіо, що в перекладі означає ясла, живе таємниця і краса. Це, кажуть, те мистецтво, через яке ближче пізнаєш Бога.
(Рим Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG